Persbericht van Stichting Naleving CAO voor

Uitzendkrachten
PERSBERICHT
22 juli 2011

Gegevensuitwisseling bij bestrijding arbeidsuitbuiting

De Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten(SNCU) en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel(EMM) gaan gegevens uitwisselen bij aanwijzingen dat er sprake is van mensenhandel. De onderlinge afspraken hierover zijn bekrachtigd met het ondertekenen van een convenant. Hiermee wordt ingezet op het borgen van de veiligheid binnen de uitzendbranche en op strafrechtelijke vervolging van uitbuiters.

Ter grondslag aan deze samenwerking ligt het opmerkelijke resultaat van het onderzoek" Arbeidsuitbuiting in de sector uitzendbranche". Dit onderzoek, verricht in opdracht van het EMM, bevestigt dat er een sterke rol en positie is weggelegd voor de SNCU ten aanzien van de integrale ketenaanpak van arbeidsuitbuiting. Deze conclusie is mede gebaseerd op beoordeling van meldingen en signalen aanwezig bij de SNCU. Een groot deel hiervan bleek te voldoen aan de definitie arbeidsuitbuiting en kan daarmee leiden tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek.

Het sluiten van het convenant draagt bij aan verdere intensivering van de samenwerking tussen private en publieke handhavers. "Bestrijding van arbeidsuitbuiting heeft pas echt succes als er langs alle mogelijke wegen structurele drempels worden opgeworpen en de overtreders ook zo hard mogelijk worden aangepakt!", aldus Peter Loef, directeur SNCU. "Het gaat hier om hele ernstige vormen van uitbuiting. Hoe meer onderlinge informatieuitwisseling, hoe beter er verbanden kunnen worden gelegd. Met als gevolg effectievere en meer sluitende aanpak van de uitbuiting." Het onderzoek heeft inmiddels geresulteerd in het mogelijk starten van een aantal strafrechtelijke onderzoeken naar bestuurders van uitzendbureaus.

De informatie waarover de SNCU beschikt, kan het EMM goed gebruiken voor strafrechtelijke onderzoeken. De informatie afkomstig vanuit EMM stelt de SNCU op haar beurt in staat nog gerichter op te treden met nalevingsonderzoeken van de uitzend-CAO's. De gegevensuitwisselilng geschiedt binnen de kaders die worden gesteld in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Informatie wordt dus alleen verstrekt in gevallen dat de melder daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft verleend. Volgens Anton Leenders van het EMM: " Door ondertekening van dit convenant zijn we gezamenlijk in staat om nog beter beeld te krijgen op de arbeidsuitbuiting in Nederland"

Links:
http://www.sncu.nl



Razende Robot Reporter