Gemeente Coevorden


Bezwaren bewoners Ermerstrand ongegrond verklaard

donderdag 21 juli 2011

De gemeente Coevorden heeft besloten om de bezwaren van acht bewoners van het Ermerstrand ongegrond te verklaren. Het bezwaar van de bewoners was gericht tegen een (al dan niet tijdelijke) persoonsgebonden gedoogbeschikking om in hun vakantiewoning te mogen wonen. Deze gedoogbeschikking is door het college aan enkele bewoners van het Ermerstrand verleend op basis van het vastgestelde beleid. De commissie voor de rechtsbescherming heeft geadviseerd de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren; de gemeente heeft dit het advies overgenomen en heeft in de besluitvorming ook de individuele belangen van de bewoners van het Ermerstrand betrokken in de beslissing op bezwaar.

Door acht bewoners van het Ermerstrand was bezwaar gemaakt tegen een (al dan niet tijdelijke) persoonsgebonden gedoogbeschikking. Met deze beschikking mogen deze bewoners, al dan niet tijdelijk, op het Ermerstrand blijven wonen. Zodra de bewoners verhuizen of overlijden vervalt de gedoogsituatie.

De onafhankelijke commissie voor de rechtsbescherming brengt bij bezwaarschriften advies uit waarmee het college in de besluitvorming rekening kan houden. De commissie heeft in deze zaak geadviseerd om de individuele omstandigheden van de bewoners te betrekken in de belangenafweging. Het college heeft dit advies opgevolgd. Uiteindelijk heeft het college meer waarde gehecht aan het algemeen belang zoals dit in de beleidsregels is verwoord (het tegengaan van permanente bewoning op recreatieparken) en heeft besloten de gedoogbeschikkingen niet te herroepen.

Optreden tegen permanente bewoning
De gemeente Coevorden heeft eerder aangekondigd te gaan optreden tegen permanentebewoning van recreatiewoningen door mensen die daarvoor geen gedoogbeschikkinghebben. Hiervoor is in 2004 beleid vastgesteld en in 2010 is dit opnieuw bevestigd. Het gevolg daarvan is dat er ook handhavend opgetreden moet worden wanneer mensen toch zonder gedoogbeschikking een recreatiewoning permanent bewonen. Inmiddels is degemeente begonnen met het aanschrijven van bewoners en hen te informeren over de procedure, die na 1 september 2011 start. Het plan is om in de komende drie jaar de niet legale situaties te beëindigen. Daarbij kiest de gemeente de `last in - first out'-aanpak': de mensen die het laatste in een vakantiewoning zijn gaan wonen, worden het eerst aangeschreven.

Vakantiewoningen
In de gemeente Coevorden zijn in de laatste jaren veel vakantiewoningen aan de recreatie onttrokken doordat eigenaren of huurders er permanent zijn gaan wonen. De gemeente heeft beleid opgesteld om tegen deze permanente bewoning op te treden. Redenen hiervoor zijndat het aantal recreatiewoningen afneemt door permanente bewoning, waardoor nieuwe behoefte ontstaat aan recreatiewoningen, die in strijd is met het uitgangspunt dat verdere `verstening' van het buitengebied niet wenselijk is.