Apple Nederland

Persinformatie van Apple

Apple introduceert vernieuwde Mac mini

CUPERTINO, 20 juli 2011 - Apple brengt vandaag een vernieuwde versie van de Mac mini uit, met de allernieuwste Intel-coreprocessors, een nieuwe discrete-level grafische processor, de razendsnelle Thunderbolt I/O-technologie en Lion, 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem. Dankzij de nieuwe systeemprocessors en grafische processor is deze Mac mini tot twee keer zo snel als zijn voorganger, terwijl hij nog steeds dezelfde compacte aluminium behuizing heeft.* De nieuwe Mac mini, verkrijgbaar vanaf EUR 599, kan vanaf vandaag worden besteld en ligt morgen in de winkel.

"Mac mini biedt de perfecte snelheid en schaalbaarheid voor thuis of op kantoor", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Door de snellere systeemprocessors, krachtigere grafische processors en Thunderbolt, verpakt in de bijzonder compacte behuizing van aluminium, is deze nieuwe Mac mini veelzijdiger dan ooit."

De nieuwe Mac mini meet slechts 19,7 x 19,7 x 3,6 cm en is daarmee even compact gebleven, terwijl de snelheid en grafische prestaties sterk zijn verbeterd. Klanten kunnen kiezen uit drie modellen: een Mac mini met de nieuwste dual-core Intel Core i5- of Intel Core i7-processor, met een AMD Radeon HD 6630M discrete-level grafische processor of met een quad-core Intel Core i7-processor (serverconfiguratie). Mac mini heeft geen optische-schijfeenheid, maar kan wel verbinding maken met de optische-schijfeenheid van een andere Mac of pc. Hij is ook compatibel met de MacBook Air SuperDrive. De maatwerkopties omvatten extra geheugen (tot 8 GB), een snellere 7200-rpm harde schijf en een 256-GB solid state-schijf.

Mac mini is nu ook uitgerust met Thunderbolt I/O-technologie, zodat de gebruiker meer uitbreidingsmogelijkheden heeft dan ooit. Zo kan hij op de Thunderbolt-poort randapparaten aansluiten als snelle opslageenheden, RAID-arrays of de nieuwe Apple Thunderbolt Display, een prachtig 27-inch IPS-breedbeeldscherm dat zich uitstekend leent voor het voeren van FaceTime HD-videogesprekken, internetten en het bekijken van films en foto's.

Via het supersnelle Wi-Fi kun je draadloos programma's downloaden uit de Mac App Store of muziek uit de iTunes Store, gegevens back-uppen naar Time Capsule en snel en gemakkelijk bestanden delen via AirDrop. Voor draadloze randapparatuur is Mac mini uitgerust met Bluetooth. Verder heeft hij vier USB-poorten waarop je snel niet-draadloze randapparaten kunt aansluiten.

De nieuwe Mac mini is nog steeds de zuinigste desktopcomputer ter wereld, voldoet aan de Energy Star 5.2-normen en heeft de EPEAT Gold-status.** De aluminium behuizing kan zeer goed worden gerecycled. De onderdelen en kabels zijn pvc-vrij en er zijn geen broomhoudende vlamvertragers toegepast. Bovendien is de hoeveelheid benodigd materiaal voor de systeembehuizing en verpakking tot een minimum gereduceerd.

Elke nieuwe Mac mini wordt geleverd met Mac OS X Lion, de allernieuwste versie van Mac OS X, 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem, en met de iLife-programma's voor het maken en uitwisselen van prachtige foto's, filmpjes en muziek. Lion biedt meer dan 250 nieuwe functies, waaronder: Multi-Touch-bewegingen; algehele ondersteuning voor schermvullende programma's; Mission Control, waarin alle geopende programma's en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven; de Mac App Store, de beste manier om fantastische software te ontdekken; Launchpad, een nieuwe basis voor alle programma's op de Mac; en een splinternieuwe versie van Mail.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Mac mini is vanaf heden verkrijgbaar in de Apple Store (www.apple.com/nl) en vanaf 21 juli bij erkende Apple resellers.

De 2,3-GHz dual-core Intel Core i5 Mac mini met 2 GB geheugen en een harde schijf van 500 GB is verkrijgbaar vanaf EUR 599 incl. BTW (EUR 503,36 excl. BTW). Maatwerkopties: tot 8 GB geheugen en een harde schijf van 750 GB.

De 2,5-GHz dual-core Intel Core i5 Mac mini met 4 GB geheugen en een harde schijf van 500 GB is verkrijgbaar vanaf EUR 799 incl. BTW (EUR 671,43 excl. BTW). Maatwerkopties: een 2,7-GHz dual-core Core i7-processor, tot 8 GB geheugen en een harde schijf van 750 GB met de optie om deze te vervangen door of aan te vullen met een solid state-schijf van 256 GB.

De 2,0-GHz quad-core Intel Core i7 Mac mini met Lion Server, 4 GB geheugen en twee harde schijven van 500 GB is verkrijgbaar vanaf EUR 999 incl. BTW (EUR 839,50excl. BTW). Maatwerkopties: tot 8 GB geheugen, twee harde schijven van 750 GB of maximaal twee solid state-schijven van 256 GB.


* Tests uitgevoerd door Apple in juli 2011 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van Mac mini. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/macmini/features.html.


** EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de iPad 2, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht geeft.