Raad van State


donderdag 21 juli 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas van het wijzigingsplan 'Intratuin Bredeweg'. Het plan maakt de vestiging mogelijk van een tuincentrum aan de Bredeweg. De bevoegdheid voor dit wijzigingsplan is opgenomen in het bestemmingsplan 'Zuidplas Noord' waartegen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ook beroepen zijn ingediend. Een aantal inwoners uit Zevenhuizen en de Vereniging van Eigenaren Tuinbouwbedrijven Hoge Zuidplas zijn het niet eens met het wijzigingsplan en komen daartegen in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen vooral voor verkeers- en parkeeroverlast en verkeersonveilige situaties. De VVE vreest dat plantenziekten van het tuincentrum kunnen overslaan naar de tuinbouwbedrijven van hun leden. (zaaknummer 201011471/1)

11.30 uur

Zitting over de weigeringen door de Raad van Bestuur van het UWV Werkbedrijf om aan een aspergeteelster uit Someren werkvergunningen te verlenen. Zij had in 2003, 2004, 2006 en 2007 werkvergunningen aangevraagd, zodat zij vreemdelingen kon inhuren voor het steken van de asperges op haar bedrijf. Het UWV vindt dat zij beter haar best had moeten doen om voor de steekwerkzaamheden mensen te vinden die geen werkvergunningen nodig hadden. De vrouw bestrijdt dat zij te weinig heeft gedaan. Volgens haar gaat het om fysiek zwaar werk en zijn daar maar weinig mensen voor te vinden. Ook gaat het om seizoenswerk en dus om tijdelijke topdrukte. Het was voor haar naar eigen zeggen niet mogelijk om de vacatures op haar bedrijf te vullen, zodat ze genoodzaakt was om vreemdelingen in te huren. De rechtbank in Den Haag verklaarde in december 2010 haar beroepen tegen de weigeringen ongegrond. Tegen die uitspraken komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In hoger beroep voert zij verder nog aan dat het UWV en de rechtbank veel te lang hebben gedaan over de behandeling van haar bezwaren en de afdoening van haar rechtszaken. Daarom wil ze een schadevergoeding. (zaaknummers 201101873/1, 201101873/1, 201101876/1, 201101887/1, 201101861/1, 201101879/1 en 201101875/1)

13.00 uur

Zitting over het zogenoemde projectbesluit van het college van burgemeester en wethouders van Eemsmond voor de bouw van twee windturbines aan de Eemshornweg in Eemshaven. Het gemeentebestuur heeft ook een bouwvergunning verleend aan RWE Innogy Windpower Netherlands B.V. voor de windturbines met een vermogen van 6 MW per stuk. Eemshaven Properties en een inwoonster uit 't Zandt komen tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eemshaven Properties is het er niet mee eens dat de windturbines op korte afstand van haar bedrijf worden gebouwd. Zowel het bedrijf als de vrouw vinden dat de windturbines niet ingepast kunnen worden in het landschap, omdat ze hoger worden dan de bestaande windturbines in de omgeving. Ook had het gemeentebestuur een uitgebreid onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de turbines voor het milieu, aldus het bedrijf en de vrouw. Ten slotte zou de Flora- en Faunawet in de weg staan aan de bouw van de windturbines. De zitting gaat ook over de natuurbeschermingswetvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen aan Aktivabedrijf Wind Nederland heeft verleend voor de turbines. De vrouw komt ook tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State. Volgens haar zouden de zeehonden in de Waddenzee lichtoverlast kunnen ondervinden van de veiligheidslichten van de turbines. Ook had onderzoek gedaan moeten worden naar de gevolgen van dit licht voor de vogels in de omgeving, aldus de vrouw. (zaaknummers 201100185/1 en 201104615/1)