Gemeente Halderberge


Inzicht in alcohol- en drugsgebruik hangjongeren Halderberge

Rapportage veldonderzoek Novadic-Kentron beschikbaar

In september 2010 belandde een 15-jarige jongen uit Halderberge in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis na het snuiven van butaangas. Dit incident was mede aanleiding om Novadic-Kentron te vragen een veldonderzoek uit te voeren naar de aard en omvang van het alcohol- en drugsgebruik onder hangjongeren in Halderberge. Uit de onderzoeksrapportage blijkt dat hangjongeren aangemerkt kunnen worden als een kwetsbare groep. Zij gebruiken vaker drugs dan andere jongeren. Er is echter geen reden om aan te nemen dat het gebruik van de Halderbergse hangjongeren ernstiger is dan het gebruik van hangjongeren elders in het land. Het alcoholgebruik van de hangjongeren wijkt niet af van dat van andere jongeren.

Om de gegevens te verzamelen heeft Novadic-Kentron samen met het jongerenwerk in de periode november 2010 t/m februari 2011 minimaal één keer per week tussen 19.00 en 22.00 uur geënquêteerd op een vijftal hangplaatsen in Halderberge. Alle 64 aangetroffen jongeren hebben een lijst ingevuld. De helft van de jongeren woont in Oudenbosch, ongeveer een kwart in Oud Gastel en 15% in Hoeven. Eén jongere woont in Bosschenhoofd en vier jongeren zijn afkomstig van buiten de gemeente.

De cijfers laten zien dat het overgrote deel van de hangjongeren alcohol gebruikt. Tweederde heeft ooit drugs gebruikt, meestal voor het eerst op straat. Ongeveer de helft van de jongeren gebruikt cannabis, vaak meerdere dagen per week. In het afgelopen jaar gebruikte 23% van de hangjongeren harddrugs, meestal meer dan één soort.

In de rapportage zijn aanbevelingen opgenomen om het alcohol- en drugsgebruik onder hangjongeren te voorkomen en bestaand gebruik tegen te gaan. Deze aanbevelingen worden betrokken bij de voorbereiding van het nieuwe volksgezondheidsplan. In dit plan komt te staan of en op welke wijze de gemeente de aanbevelingen overneemt. Het plan wordt naar verwachting in december 2011 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.