Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Raad van State: Newtonpark IV mag worden aangelegd

Na ruim twee jaar wachten is er nu de finale uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan Newtonpark IV in Leeuwarden. Het bedrijventerrein mag worden aangelegd.

In 2002 is de gemeente Leeuwarden begonnen met de ontwikkeling van het bedrijventerrein. Vervolgens is de ontwikkeling enige jaren stilgelegd omdat het terrein in het zoekgebied lag voor het tracé van de Haak. Eind 2008 is het bestemmingsplan vastgesteld, en in juni 2009 door de Provinsje Fryslân goedgekeurd. Vanaf die tijd heeft het plan bij de Raad van State gelegen. Op 17 november 2009 heeft de Raad een schorsingsverzoek van milieudefensie afgewezen, zodat het terrein verder bouwrijp gemaakt kon worden. In de tussentijd heeft zich al een bedrijf op Newtonpark IV gevestigd. Een rechtszaak om dat te verhinderen is begin 2009 door de rechter afgewezen.

De uitspraak is een opsteker voor de economische ontwikkeling van het gebied. De langdurige onzekerheid over de juridische status van het terrein heeft de verkoopbaarheid van de kavels geen goed gedaan. Momenteel is een aantal percelen in optie ten behoeve van de ontwikkeling van Nij Bosma Zathe en Nieuw Stroomland.

De uitspraak van vandaag geeft ook meer duidelijkheid over de compensatie van weidevogels. De manier waarop de Provinsje Fryslân het compensatiebeleid heeft vormgegeven en uitgevoerd is goed in de ogen van de Raad van State. Voor de gemeente betekent het dat storting van een (vastgesteld) compensatiebedrag voldoende is, en dat de provinsje vervolgens de uitvoering regelt. Dat is ook voor andere lopende procedures van belang.
---