Ingezonden persbericht


Kenia: hongerende vrouwen binden maag af

Persbericht donderdag 21 juli 2011 - Niza/ActionAid waarschuwt dat steeds meer vrouwen hun toevlucht nemen tot de levensgevaarlijke praktijk van het afbinden van hun maag door middel van een touw. De waarschuwing valt samen met de aankondiging van de VN dat inmiddels 11 miljoen mensen in Oost-Afrika zijn getroffen door de ergste droogte in de afgelopen 60 jaar.

Hongergevoel

De vrouwen zeggen dat het afbinden van hun maag hen helpt om het allesoverheersende hongergevoel te verdragen terwijl ze wachten op voedsel. Deze eeuwenoude praktijk komt vaker voor in Oost-Afrika, maar is nu meer wijdverspreid als gevolg van de droogte en het voedseltekort in Oost-Afrika.

Stijgende voedselprijzen

In de afgelopen twee jaar viel er nauwelijks regen in het gebied. Door mislukte oogsten en het hoge sterftecijfer onder de veestapel zijn de voedselprijzen gestegen. Zo liggen de graanprijzen in Kenia 80 procent hoger dan gemiddeld, terwijl ze in het zuiden van Somalië het afgelopen jaar met 240 procent zijn vermenigvuldigd. Vooral vrouwen, bejaarden en kinderen worden het hardst getroffen

Kleinkinderen eerst

Zipporo Mbungo (86) uit Makima in Kenia:" Wanneer mijn familie te weinig voedsel heeft, geef ik mijn kleinkinderen eerst te eten. Vaak blijft er maar weinig of niets over voor mij. Maïs is het enige voedsel dat nu beschikbaar is, maar ik kan niet goed kauwen op droog maïs omdat ik te oud ben. Dat is de reden waarom ik dit touw om me heen heb. Het afbinden van onze maag maakt het mogelijk dat we kunnen lopen en werken, ook al sterven we bijna van de honger".

Levensgevaarlijk

"Afbinden van magen is een riskante praktijk en laat zien hoe wanhopig deze hongerende vrouwen zijn als gevolg van de droogte." zegt Philip Kilonzo van ActionAid Kenia. "Wanneer het touw niet geleidelijk wordt losgelaten, kan het dodelijk zijn. Er zijn al vrouwen dood gegaan omdat ze het touw te snel lieten vieren toen er weer voedsel beschikbaar was. Overigens zijn het vrijwel altijd vrouwen die hun toevlucht nemen tot het afbinden van hun maag. In tegenstelling tot mannen kunnen zij niet makkelijk weg van hun gezin en hun stukje grond om voedsel te zoeken buiten hun dorp."

Maatregelen

ActionAid in Kenia en Somaliland geeft op dit moment aan 220.00 mensen noodhulp in de vorm van het uitdelen van voedselpakketten en het helpen bij het boren naar nieuwe waterbronnen. Ook ondersteunt ActionAid in de logistiek bij het verstrekken van voedsel aan scholen om kinderen een gratis maaltijd te geven. Daarnaast roept Niza/ActionAid de internationale gemeenschap op om ook op lange termijn met structurele oplossingen te komen om de kwetsbare bevolking in het getroffen gebied weerbaarder te maken voor de gevolgen van droogtes. Door hun ondermeer te helpen in het vinden van alternatieve manieren om te voorzien in hun levensonderhoud, waardoor ze minder afhankelijk van vee en voedselgewassen zijn.

Einde persbericht


---

Noot aan de redactie:

Voor meer hoge resolutie beelden met onderschrift van Zipporo Mbungo (86) klik op dan op:

http://stories.actionaid.org/?c=25836&k=a0210aa84a

Voor de meest recente blogs van ActionAid over de situatie in Kenia, klik dan op: http://act.ai/EAfricadrought

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Nathalie Ankersmit, persvoorlichter bij Niza op 020-520 6210 of 06 - 24871028

Niza is een ontwikkelingsorganisatie die streeft naar een rechtvaardige economische ontwikkeling in Subsahara Afrika. Niza is onderdeel van ActionAid, een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie die actief is in ruim 40 landen en samen met de arme bevolking strijdt tegen armoede en ongelijkheid.

Nathalie Ankersmit
Senior Communication Officer / Press Officer
nathalie.ankersmit@niza.nl

Niza (in association with ActionAid)
Visitors address: Van Diemenstraat 186
P.O. Box 10707
1001 ES Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 (0) 20 520 6210
Fax: +31 (0) 20 520 6249

Mob: + 31 (0) 6 24871028
www.niza.nl