KNHS

Tweede teambrons voor Nederland bij Young Riders in Denemarken 21 juli 2011

BROHOLM (KNHS) De Nederlandse Young Riders (tot 21 jaar) waren solidair met hun jongere afvaardiging en wonnen net als de junioren ook teambrons op het EK dressuur voor de jeugd in Broholm in Denemarken. De teammedailles waren een complete herhaling van de uitslag eerder op de dag. Het goud was opnieuw voor Duitsland, het zilver voor Denemarken.

Zo teleurstellend als bij de junioren was het teambrons bij de Young Riders niet. Wel was het teleurstellend dat ook de Young Riders net als de junioren fouten maakten op de momenten dat die niet gemaakt hadden moeten worden. Zelfs teamveterinair Henk van Dijk (Heinkenszand) die dit jaar al voor de 14e keer meegaat, was er beduusd van. Een EK waar zo veel fouten worden gemaakt, heb ik niet eerder meegemaakt, zei hij hoofdschuddend.

Melissa Tychon (Cadier en Keer) werd met een individuele vierde plaats de beste Nederlandse (72,158%). Zij reed gisteren met haar Marinetty meteen met overtuiging een prachtige foutloze proef zonder haperingen. Danielle Houtvast (Puth) voegde daar met Rambo een proef aan toe waar ze weliswaar fouten had in de changementen, maar het voorlopige resultaat na de eerste dag toch op teamzilver zette (68,553%). Vanmiddag had dat geconsolideerd moeten worden met goee ritten van de beste twee combinaties van het team, maar die stelden teleur. De ervaren Michelle van Lanen (Uden) kreeg te maken met een afgeleide en kijkerige Urchin en veel fouten. Geen nieuw probleem, maar nu wel overduidelijk aanwezig bij de combinatie die tweede werd op het NK in De Steeg en daar mede haar teamplaats aan te danken had (64,288%). Nederlands kampioene Angela Krooswijk (Prinsenbeek) had het teamzilver nog veilig kunnen stellen met een score van 70,3%. Eigenlijk twijfelde niemand dat dit mogelijk zou zijn. Maar toen KWPN-hengst BMC Roman Nature na kleine foutjes ook nog fouten had in beide wisselseries, werd het zilver gastland Denemarken in de schoot geworpen. Nederland won dus teambrons.

Bondscoach Tineke Bartels vatte de teamresultaten samen en zei: Melissa Tychon heeft gereden zoals wij een half jaar geleden hoopten dat ze zou gaan doen. En ze heeftr dat gedaan, glad, mooi, foutloos. Danielle Houtvast heeft ook een nette proef gereden. Jammer van de fouten in de wissels, maar foutloos rijden deed zij meestal al niet. Maar van Van Lanen en Krooswijk had ik meer gehoopt. Urchin van Van Lanen was de laatste tijd meer gefocust op zijn amazone. En Krooswijk rijdt eigenlijk altijd foutloos, behalve nu!
Bartels zag ook positieve zaken bij de Young Riders. Kijk, ik constateer bij deze meiden dat zij op een prettige manier volwassen aan het worden zijn. Dat vertaalt zich nu niet onmiddellijk in de kleur van de medaille, maar ik ben er wel trots op! Ik zie dat bij grote teleurstellingen zoals nu niet het paard de schuld krijgt, maar dat zij de schuld hoe moeilijk ook bij zich zelf gaan zoeken. Dat is de enige manier om verder te komen. En verder houd ik ons allermaal voor dat er nog twaalf individuele medailles te verdienen zijn, zes bij de junioren, zes bij de Young Riders! Diep ademhalen en er weer opnieuw voor gaan. Dat is sport!

Het EK in Broholm wordt morgen vervolgd met de eerste helft van het individueel kampioenschap. Op zaterdag wordt de individuele medaillestrijd vervolgd met de tweede helft en de medailles. Het EK in Broholm wordt op zondag afgtesloten met de ndividuele medailles Kür op muziek.

Meer info zie: www.jbkhorseshows.dk en www.european-broholm.dk

Auteur: Claartje van Andel

Uitslag EK Young Riders dressuur Teamkampioenschap:


1) Duitsland 219,737%

2) Denemarken 210,947%

3) Nederland 209,447%

4) Oostenrijk 203,895%

5) België 201,289%

6) Oostenrijk 198,474%

7) Spanje 195,158

8) Frankrijk 193,026

9) Noorwegen 191,079

10) Zwitserland 186,132

11) Rusland 184,947

12) Polen 181,553

13) Turkije 161,158

14) Finland 120,947 (na twee ruiters)