Rijksoverheid


Kenmerk 2011-2000302353

Datum 20 juli 2011

Brief aan TK
Bijlagen 1

antwoorden op de schriftelijke vragen over De kosten van het rijkslogo

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Algemene Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door het lid Van Raak (SP) over het onderwerp De kosten van het rijkslogo. Deze vragen werden ingezonden op 6 juli 2011, met kenmerk 2011Z15177.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner

Pagina 1 van 1



2011Z15177 Antwoord van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens de minister-president, op vragen van het lid Van Raak (SP) over de kosten van het nieuwe rijkslogo (ingezonden 6 juli 2011).


1 Klopt het dat de invoering van het nieuwe rijkslogo en de nieuwe rijkshuisstijl bijna 15 miljoen euro heeft gekost? 1) Antwoord 1 De kosten voor Project 1 Logo, belast met het ontwerp en de invoering van de rijksbrede huisstijl, bedragen iets minder dan 15 miljoen euro. De invoering van de rijksbrede huisstijl levert een jaarlijkse besparing op van 5.195.000 euro. Deze besparing is als onderdeel van een algemene taakstelling vanaf 2008 structureel in mindering gebracht op de begrotingen van de departementen 2 Was dit bedrag vooraf geraamd? Zo nee, hoeveel overschrijding heeft plaatsgevonden en waarom? Antwoord 2 In juli 2007 heeft de Ministerraad het plan van aanpak voor het ontwerp en invoering van 1Logo goedgekeurd. In het plan van aanpak was een kostenraming opgenomen van 18.525.000. Het project is derhalve ruim binnen het budget gerealiseerd. 3 Waarom konden medewerkers een cursus `Ik en conflict' declareren? Welke conflicten verwachtte deze betrokkene bij de invoering van de nieuwe huisstijl? Zijn er meer van dergelijke cursussen gedeclareerd? Antwoord 3 Eén medewerker heeft de cursus `Ik en conflict' gevolgd en een tweede medewerker de cursus `Persoonlijke communicatie'. Dit betreffen cursussen persoonlijke effectiviteit. Deze cursussen werd gevolgd in het kader van loopbaanafspraken, niet vanwege het karakter van het project. 4 Waarom is voor de invoering zoveel geld uitgegeven aan manchetknopen en damessjaals? Antwoord 4 De manchetknopen en sjaals dienden als voorbeeld van relatiegeschenken in de nieuwe huisstijl. Daarmee kon tevens de toepassing van de nieuwe huisstijl getest



worden op speciale materialen (stof, metaal), met speciale technieken (graveren, weven) en in aparte vormen. Project 1 Logo en de departementen hebben de manchetknopen en sjaals gebruikt als relatiegeschenk. 5 Kloppen de salarissen die in het artikel worden genoemd? Wordt hierbij, omgerekend naar een jaarinkomen, de Balkenendenorm overschreden? Hoeveel externe inhuur heeft plaatsgevonden op de totale personeelskosten? Is hierbij de Roemernorm overschreden? Wie zijn `meneer PP', `mevrouw EE' en de dames `CC', `QQ' en `PPP'? Antwoord 5 De salarisopgaven van PP, EE, CC, QQ en PPP zijn geanonimiseerd uit privacyoverwegingen. Betrokkenen maakten deel uit van de projectgroep 1Logo bij het ministerie van Algemene Zaken. Voor de bemensing van de projectgroep is in eerste instantie gekeken naar mogelijkheden van detachering binnen het Rijk; in gevallen waar dit niet is gelukt, is tot externe inhuur overgegaan. CC betreft detachering van een ander departement, waarvoor loonkosten zijn betaald. De Balkenendenorm wordt hierbij niet overschreden. De overigen betreft externe inhuur tegen een tarief van respectievelijk voor PP en EE van 97,50 p/u, voor QQ van 42,- en later 44,50 p/u en tenslotte PPP tegen 57,32 p/u (alle tarieven excl. BTW). De tarieven liggen ruimschoots binnen het recentelijk vastgestelde normtarief voor externe inhuur van 225,- (excl. BTW). Jaarlijks wordt in het Jaarverslag III een opgave gedaan van de totale externe inhuur. AZ blijft daarbij alle jaren binnen de recentelijk vastgestelde Roemernorm van 10%.


1) http://www.depers.nl/binnenland/579861/Kosten-rijkslogo-vijftien-miljoen.html






---- --