Bijgevoegde foto's, Jorg Verhoeven in actie tijdens WK 2011 door fotograaf Jorg Kemner. Neem contact op voor high res materiaal.

Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) - CTO Eindhoven - Berghaus

Verhoeven door naar halve finales lead bij Wereldkampioenschap Sportklimmen 2011 Overige Nederlanders komen bij lead en boulder niet verder dan kwalificatie rondes

De in Innsbruck woonachtige Nederlandse sportklimmer Jorg Verhoeven heeft op donderdag 21 juli een halve finale plaats behaald bij de discipline lead (routeklimmen) van het WK Sportklimmen in Arco (Italië). De 26-jarige Verhoeven, Wereldbekerwinnaar in 2008, werd in de kwalificaties 6e in één van de twee startgroepen (11e overall). De kwalificaties kende een totaal deelnemersveld van 130 klimmers van 57 verschillende nationaliteiten. De heren halve finale (beste 26) zal geklommen worden op zaterdag 23 juli om 16:30, om 22:00 uur volgt de heren finale (beste 8). De wedstrijd is wereldwijd live te volgen via www.ifsc.tv, de finales worden live uitgezonden door de Italiaanse sportzender RAI en verspreid via Eurovisie.

Geen halve finale plaatsen voor overige Nederlandse klimmers Naast Jorg kwamen er donderdag nog twee heren in actie in de discipline lead: Truong Ngo en Elko Schellingerhout uit Eindhoven, ze eindigden overall respectievelijk als 81e en 65e van de 130 klimmers. Op woensdag behaalde Nikki van Bergen uit Amsterdam een goede 35e plaats bij de dames lead waarbij 73 deelneemsters in actie kwamen.

Afgelopen vrijdag en zaterdag werden de kwalificaties geklommen in de discipline boulderen. Bij de heren wisten op vrijdag Wouter Jongeneelen (Teteringen), Nicky de Leeuw (Innsbruck) en Casper ten Sijthoff (Amsterdam) geen halve finale plaats (top 20) te behalen. Ze bleven steken op een respectievelijk 39e, 43e en 59e plaats. De dag erna wist ook Vera Zijlstra (Eindhoven) niet door te dringen tot de halve finales bij de dames (top 20), zij eindigde als 45e. De boulder finales vonden afgelopen zondag plaats. Wereldkampioene boulderen bij de dames werd de Oostenrijkse Anna Stöhr. Bij de heren ging de wereldtitel naar de Rus Dmitry Sharafutdinov.

Bij de discipline speedklimmen doen geen Nederlanders mee

Programma
Voor meer informatie over het programma en het WK

Tijdens het WK Sportklimmen wordt geklommen in drie disciplines Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint. Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Per boulder krijgt men 5 minuten de tijd. Speed De enige klimsport discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint. Het wereldrecord bij de heren staat op 6,40 seconden.

Olympische status en NOC*NSF topsport status 1
Sportklimmen is een categorie 1 topsport bij het NOC*NSF en heeft een volledige Olympische status bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vanaf 2020 maakt sportklimmen mogelijk deel uit van het programma van de Olympische Spelen (shortlist vermelding). Er zijn op dit moment vijf Nederlands Teamleden met een NOC*NSF-topsportstatus.