Maasstad Ziekenhuis stelt supervisor aan - einde uitbraak bacterie

Persbericht van Maasstad Ziekenhuis

De uitbraak van de multiresistente bacterie in het Maasstad Ziekenhuis is onder controle. Alle benodigde maatregelen, zoals die zijn vastgelegd in het draaiboek van UMC Utrecht, zijn genomen. Daarmee is sinds 18 juli 2011 de patiëntveiligheid van het ziekenhuis gegarandeerd. Het Maasstad Ziekenhuis stelt een supervisor aan van het UMC Utrecht, onder leiding van hoogleraar Infectieziekten Marc Bonten, om toe te zien op de naleving van de regels.

"Wij betreuren het ten zeerste dat er patiënten besmet zijn met de bacterie en hebben alle mogelijke maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen", aldus Paul Smits, algemeen directeur van het Maasstad Ziekenhuis.

De Klebsiellabacterie Oxa-48 is nog niet eerder voorgekomen in Nederland. Paul Smits is eind mei op de hoogte gesteld van de besmettingen en heeft dit toen aan het RIVM gemeld. De besmettingen werden echter begin mei geconstateerd. Dit betekent dat de melding aan het RIVM te lang op zich heeft laten wachten.

Naast het aanstellen van de supervisor zijn de volgende maatregelen getroffen:
-Een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de bacterie bij het overlijden van de patiënten wordt gedaan door Prof. dr. Evert de Jonge van het LUMC. De resultaten van dit onderzoek worden in september verwacht.
-Op verzoek van de Raad van Toezicht van het Maasstad Ziekenhuis zal Marc Bonten zijn visie geven op de recente gebeurtenissen. -Extra aandacht voor de hygiënemaatregelen en de naleving daarvan. -1100 van de 1824 te onderzoeken patiënten zijn inmiddels geïnformeerd. Deze patiënten hebben een kweeksetje opgestuurd gekregen en zijn opgeroepen om deel te nemen aan deze test. De overige patiënten verwacht het Maasstad Ziekenhuis aanstaande maandag benaderd te hebben.

-In samenwerking met het UMCU en RIVM vindt er wekelijkse rapportage plaats over het aantal besmette patiënten. Deze aantallen worden vanaf nu wekelijks gepubliceerd door het Maasstad Ziekenhuis.

Cijfers op 21 juli 2011
70 patiënten zijn drager van de bacterie
- Van deze 70 patiënten zijn 25 patiënten overleden. Onderzocht wordt wat de rol van de bacterie bij het overlijden van de patiënten is. - Van de 70 patiënten zijn op dit moment nog 7 patiënten in het ziekenhuis, die geïsoleerd worden verpleegd.

1824 mensen hebben op een kamer gelegen met dragers van de bacterie. Deze patiënten ontvangen allemaal een kweektest om mogelijke besmetting uit te sluiten.
- Op dit moment zijn er 35 patiënten geïsoleerd opgenomen en worden getest.
- Als blijkt dat er meer patiënten besmet zijn, moet bij iedere patiënt gecontroleerd worden met wie zij in aanraking zijn geweest. Hierdoor kan het aantal besmettingen fluctueren.

- Einde persbericht -

Links:
http://www.maasstadziekenhuis.nl



Razende Robot Reporter