JOVD

"JOVD: Stop Europese bemoeienis"

Jonge liberalen zien niets in Europees Ministerie van Financiën

Den Haag, 21 juli 2011 - De JOVD is niet te spreken over de oproep van oppositiepartijen D66 en GroenLinks om de Europese Unie meer macht te geven op het terrein van financiën. Kamerleden Wouter Koolmees (D66) en Bruno Braakhuis (GroenLinks) eisen een centraal gezag binnen Europa, in de vorm van een Europees Ministerie van Financiën.

De EU zou op deze manier meer macht hebben om in te grijpen in de begroting en economie van individuele lidstaten. Concreet zou dit betekenen dat een Europees Ministerie van Financiën vooraf alle begrotingen zal moeten goedkeuren en daarnaast streng zal toezien op het economisch klimaat en de concurrentiekracht van diverse landen.

"Belachelijk", vindt landelijk voorzitter Martijn Jonk. "Europese samenwerking is geen excuus voor deze extreme vorm van bemoeienis. Men probeert de eurocrisis te gebruiken om de EU van meer macht te voorzien. Dat is puur inspelen op angstgevoelens." In plaats van een centraal gezag binnen Europa ziet de JOVD liever een grotere rol voor de nationale parlementen op het gebied van financiële kwesties. Volgens de jonge liberalen zijn de nationale parlementen de bron van de Europese democratie. "In de praktijk is het echter zo dat de parlementaire controle van de lidstaten op de Europese regelgeving veel te gering is. Nederland zou actief controle moeten uitoefenen op Europees beleid en dat waar nodig moeten beïnvloeden", aldus Jonk.

Dat wil niet zeggen dat de JOVD geen voorstander is van Europese samenwerking. De jonge liberalen zien graag een Europa met kerntaken, dat op het wereldtoneel de Europese waarden van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid nastreeft. Aan de andere kant moet de EU echter voldoende oog hebben voor de nationale belangen van haar lidstaten. Jonk: "Omdat begrotingsregels niet gehandhaafd worden, zouden nationale belangen nu ondergeschikt raken aan de wil van Brussel? Laten we eerst de controle door nationale parlementen eens opvoeren, voordat we verstrikt raken in een web van Europese instituties."