Reiswaarschuwing: mobiele apparaten doelwit van criminelen


G Data adviseert een degelijke beveiliging van smartphones en tablets op vakantie

Badhoevedorp, 20110721 -- In de zomer gaan veel mensen met vakantie. Steeds vaker nemen zij hun smartphone en tablet mee op vakantie. Helaas zijn deze apparaten meestal niet beveiligd tegen malware: volgens recent onderzoek van Juniper Research is slechts 5% van alle mobiele apparaten beschermd door een beveiligingsoplossing. Het gevolg hiervan is, dat cybercriminelen juist deze apparaten aanvallen, vooral bij onbeveiligde wifi-hotspots. Hier kunnen cyberdieven dataverkeer onderscheppen en privégegevens stelen. Vandaar dat G Data het gebruik van een degelijke beveiligingsoplossing voor mobiele apparaten adviseert voor een veilige vakantie.

“Gratis wifi-hotspots op campings, in hotels en op vliegvelden zijn vaak onvoldoende beveiligd. Gebruikers van deze netwerken lopen het risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen, die uit zijn op gevoelige data,” vertelt Eddy Willems, Security Evangelist van G Data. “Een andere truc die gebruikt wordt bij deze criminelen is het creëren van nepapplicaties voor tablet-pc’s of smartphones met het Android besturingssysteem. In dat geval houdt malware zich schuil in onschuldig ogende applicaties, zoals spelletjes. Het is dan ook verstandig om alleen applicaties te downloaden van betrouwbare bronnen, zoals de Google Android Market.”

Reistips:

  • Gebruikers doen er verstandig aan om een beveiligingsoplossing op hun mobiele apparaat te installeren, die zowel een virusscanner bevat, als een module die de benodigde autorisaties van geïnstalleerde apps controleert.

  • Het besturingssysteem en alle geïnstalleerde programma’s dienen altijd up-to-date te zijn, met alle updates gedownload en geïnstalleerd. De updates dichten namelijk
    beveiligingslekken in het systeem die door hackers kunnen worden misbruikt.

  • Gebruikers zouden onbeveiligde en openbare wifi-spots moeten mijden. Deze zijn vaak onvoldoende beveiligd, waardoor cybercriminelen het dataverkeer kunnen ‘afluisteren’. In
    plaats daarvan, kunnen reislustige internetters beter gebruik maken van een UMTS-kaart.

  • Internetbankieren kan beter worden nagelaten op vakantie.

  • Het is verstandig om een aparte e-mailaccount aan te maken, speciaal voor de vakantie, en alleen deze te gebruiken tijdens de reis. Als de account wordt gehackt, is de schade
    beperkt tot alleen de e-mails en informatie van dat tijdelijke e-mailadres.


Over G Data                                                                                                
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde zijn eerste anti-virusprogramma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook.

G Data is opgericht in 1985. De onderneming biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine,
middelgrote en grote ondernemingen, die wereldwijd in meer dan 90 landen beschikbaar zijn. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl.





G Data Benelux