Sirene-demo op Nationale Feestdag

18/07/2011 10:15

crisiscentrum

Om de bevolking te kunnen verwittigen bij een noodsituatie, beheert Binnenlandse Zaken een sirenenetwerk van ruim 540 sirenes. Deze zijn opgesteld rond industriële ondernemingen met een verhoogd risico (nucleaire sites en seveso-ondernemingen met hoge drempel).

Op 21 juli kunt u voor de eerste keer een sirene van dichtbij zien in het Feestdorp Binnenlandse Zaken op de Grote Zavel in Brussel. Omdat het sirenegeluid 1500 m ver draagt en om geen verwarring te zaaien bij de aanwezigen, zal de sirene niet geactiveerd worden.

Dagelijkse test

Alle sirenes worden tweemaal per dag getest. Daarvoor produceren ze een geluid dat niet waarneembaar is voor het menselijk gehoor. Zo kunnen de verschillende elementen van de sirene getest worden. Het goed opvolgen van de herstellingen resulteert in een werkingsgraad hoger dan 98 %.

Elke eerste donderdag van elk trimester, tussen 11u45 en 13u15, is er een luide test gedurende één minuut. Bij reëel gevaar worden de huiltonen langer uitgestuurd en kan dit meermaals worden herhaald.

Wat doen als u de sirenes hoort ?

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex:

1. Blijf binnen of ga naar binnen

2. Sluit ramen en deuren

3. Volg de aanbevelingen van de overheid via de media

Deze boodschap werd recent ook benadrukt in de informatiecampagne over nucleaire risico's. Ze zal in 2012 worden herhaald bij een informatiecampagne over risico's verbonden aan seveso-ondernemingen. Momenteel zijn er 377 seveso-bedrijven in ons land, waarvan 185 hoge drempel sites.

SMS voor doven en slechthorenden

In samenwerking met de federatie van doven en gehoorgestoorden werd op 7 juli voor de eerste keer een waarschuwing per SMS verzonden. Doven en slechthorenden kunnen zich inschrijven om een SMS te ontvangen via www.telecontact.be. Zij krijgen dan een bericht wanneer de sirenes worden geactiveerd.

Toekomstvisie

Komende jaren zal het sirenenetwerk worden uitgebreid met aanvullende alarmeringskanalen. Gemeenten en provincies zullen hiervan allen gebruik kunnen maken. Op dat moment kunnen ook een aantal aanpassingen worden doorgevoerd aan het sirenenetwerk, zoals het beperken van het aantal tonaliteiten. Bij een noodsituatie is duidelijkheid immers essentieel.

Jaak Raes, directeur-generaal: "Onze doelstelling is eenvoudig: zoveel mogelijk burgers alarmeren via een waaier van kanalen (sirenes, sms, social media, elektronische informatieborden, -)."

Sirenes

Sinds eind 2009 beheert het Crisiscentrum het netwerk van sirenes waarmee de bevolking kan worden gewaarschuwd bij een ongeval in een Seveso-onderneming of op een nucleaire site.

De toestellen worden geactiveerd vanuit de Permanente Eenheden van de Civiele Bescherming (Liedekerke, Libramont, Ghlin, Crisnée, Jabbeke en Brasschaat).

Een sirene weegt 320kg, heeft een variabele hoogte van 1,20m tot 6m en werkt volledig autonoom. Ze zijn meestal opgesteld op het dak van een openbaar gebouw. Er zijn ook toestellen die bevestigd worden aan een gevel of op een betonnen paal. Regelmatig worden nieuwe sirenes geplaatst (vb. rond nieuwe ondernemingen) of bestaande sirenes verplaatst (vb. omwille van bouwwerken).

---