Door hem ontdekte boekhoudfraude aanleiding tot vertrek PVV-Statenlid?


Wat is reden tot opstappen Limburgs PVV-Provinciale Statenlid Harm Uringa?

MAASTRICHT, 20110721 -- Afgelopen dinsdag is Limburgs Provinciale Staten-lid Harm Uringa uit de fractie van de PVV gestapt. Een reden is niet gegeven, behalve de mededeling: "om hem moverende redenen". De PVV-fractie is daarmee niet meer de grootste fractie in het "Limburgs Parlement". Harm Uringa gaat als eenmansfractie zelfstandig als Statenlid verder. Harm Uringa benadrukt dat hij zich wil inzetten voor "een transparante overheid die goed op de centen let". Is het hierom dat hij afgelopen dinsdag uit de PVV-fractie opstapte? De kans is heel groot dat hierin de directe aanleiding zit.

Onlangs keurden Provinciale Staten van Limburg de Jaarrekening 2010 van de provincie goed. In deze jaarrekening presenteerde het College van Gedeputeerde Staten, waarin ook twee PVV-ers zitting hebben, een voordelig saldo van opbrengsten en kosten over 2010 van € 25 miljoen. In werkelijkheid leed de provincie in 2010 een verlies van € 4 miljoen. Harm Uringa had deze boekhoudfraude ook ontdekt en wist ervan.

In de eind 2010 goedgekeurde Begroting 2011 van de provincie wordt een saldo van opbrengsten en kosten gepresenteerd van nul euro. In werkelijkheid sluit deze begroting met een nadelig saldo van € 89 miljoen. Harm Uringa had deze boekhoudfraude ook ontdekt en wist ervan.

Onlangs werden aan Provinciale Staten begrotingswijzigingen voorgesteld en door hen goedgekeurd met daarin een verhoging van het toch al nadelige saldo met extra € 42 miljoen. Deze verhoging van het al nadelige saldo met € 42 miljoen was zodanig gemaskeerd dat het voor de niet geoefende lezer onzichtbaar was. Harm Uringa had deze boekhoudfraude ook ontdekt en wist ervan.

Deze boekhoudfraudes moeten voor Harm Uringa niet te verteren zijn geweest. Vanuit zijn inzet voor "een transparante overheid die goed op de centen let" zou hij hier geweldig tegen te keer hebben willen gaan. Zijn PVV-fractie maakte hem dit onmogelijk omdat ook de PVV zitting heeft in het College van Gedeputeerde Staten.

Harm Uringa werd in zijn vermoedens van boekhoudfraude gesterkt door de onderzoeksresultaten van registeraccountant drs. Leo Verhoef die al jarenlang onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van jaarrekeningen en begrotingen van gemeenten en provincies. Leo Verhoef had inmiddels ook onderzoek gedaan naar de Jaarrekening 2010 en de Begroting 2011 en de hier bedoelde begrotingswijzigingen van provincie Limburg met dezelfde uitkomsten. Harm Uringa kende de onderzoeksresultaten van Leo Verhoef.

De onderzoeksresultaten van Leo Verhoef waren ook opgenomen in het persbericht van hem van 30 juni 2011. Alles over het onderzoek en de resultaten daarvan, ook de daarover verspreide persberichten, waaronder het hier genoemde persbericht van 30 juni 2011, waarover de pers en media het stilzwijgen deden, zijn te vinden op www.leoverhoef.nl . Op www.leoverhoef.nl zijn ook bevestigingen van de uitkomsten van zijn onderzoeken, bijvoorbeeld door het NIVRA, de Raad van Tucht voor Accountants, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Rekenkamer Amsterdam en de Rekenkamer Rotterdam en anderen te vinden.





LW Verhoef