Mohamed Ajouaou winnaar Nieuwemoskee Pracht van de Theologie Prijs


GRONINGEN, 20110721 -- Op 20 juli 2011 is Mohamed Ajouaou gekozen tot winnaar van de Nieuwemoskee Pracht van de Theologie Prijs. Het proefschrift 'Imam achter tralies' is gekozen tot Beste Nederlandstalig Islamitische theologische publicatie in de periode 2001-2011. De andere genomineerde publicaties waren: 'Vernieuwing in het islamitisch denken' en 'Mijn leven met de islam' van de vorig jaar overleden Nasr Abu Zayd, 'Inleiding tot de studie van de Koran' van Abdelilah Ljamai en 'Valt er nog wat te lachen met die moslims' van Abdulwahid van Bommel. Totaal kwamen er de afgelopen weken via www.nieuwemoskee.nl 750 reacties binnen.

De Nieuwemoskee Pracht van de Theolgie Prijs werd in het leven geroepen omdat de eerder dit jaar georganiseerde Nacht van de Theologie uitsluitend van en voor christelijke theologen was.


Over 'Islam achter tralies'

Naar de positie van de moskee-imam in Nederland is inmiddels het nodige onderzoek verricht. Over de positie en activiteiten van de imam in het publieke domein weten we nog weinig. In deze leemte voorziet deze studie die zich specifiek richt op de praktijk van de islamitisch geestelijk verzorger bij Justitie. Hoe is deze praktijk ontstaan en hoe ontwikkelt ze zich? Wat is haar identiteit en wat zijn haar theologische fundamenten? Beschikt ze over eigen ‘pastorale werkmodellen’? Wat is het eigene van de islamitisch geestelijk verzorger ten opzichte van de moskee-imam en ten opzichte van zijn christelijke en humanistische collega’s? Hoe gaat hij of zij om met kwesties als schuld, berouw, religieuze diversiteit binnen de islam, secularisme, integratie, loyaliteit, democratie en de rechtstaat? En wie of wat rekent de islamitisch geestelijk verzorger tot zijn aandachtsgebied? Moslims alleen? Wat en wie is een ‘moslim’ dan? Hoe ziet de ‘zorgvraag’ van een moslim (gedetineerde) eruit? Wat verwacht hij of zij van de islamitisch geestelijk verzorger en voldoet deze aan deze verwachtingen?

Al deze vragen en meer komen aan de orde in deze empirische casestudie. Met etnografische benadering brengt Ajouaou een bijzonder complex terrein in kaart. Hij doet daarbij niet alleen verslag van de empirie. Hij werkt ook talloze islamitische theologische noties die in deze empirie voorkomen theoretisch uit. Zijn uitgangspunt is dat de islamitisch theologische noties niet statisch van aard zijn, maar zich in dialoog met de sociale context steeds ontwikkelen.

Deze studie is relevant voor de verdere ontwikkeling van de islamitisch geestelijke verzorging bij Justitie, alsook in de zorginstellingen en bij defensie. Voorts zijn de verkregen inzichten relevant voor de Nederlandse opleidingen islamitische theologie en andere wetenschappelijke disciplines op het gebied van islam- en religiestudies. En voorts voor andere geïnteresseerden in processen van emancipatie van religieuze minderheden. De bevindingen van deze studie kunnen ook de maatschappelijke discussie die de laatste jaren is ontstaan over religie in het publieke domein voeden en van nuttige inzichten voorzien.

Deze studie is het resultaat van promotie-onderzoek.

Over de auteur

Mohamed Ajouaou (1968) studeerde filosofie in Fes (Marokko), theologie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde de postdoctorale lerarenopleiding in het vak Cultuurgeschiedenis van het Christendom aan de Universiteit Utrecht, waar hij de eerstegraads lesbevoegdheid haalde. Hij werkte onder meer als docent levensbeschouwelijke vorming, adviseur op het gebied van welzijn en educatie en het snijvlak religie en samenleving. Hij nam via spreekbeurten en publicaties veelvuldig deel aan het maatschappelijk debat daaromtrent. In 2006 is hij benoemd als senior adviseur religie en integratie bij het toenmalige ministerie voor Vreemdelingenzaken en Integratie en in 2007 is hij benoemd tot het eerste hoofd Islamitisch geestelijke verzorging bij het ministerie van Justitie.

Islam achter tralies
Casestudie naar islamitisch geestelijke verzorging in Nederlandse penitentiaire inrichtingen met bouwstenen voor een beroepsprofiel
Mohamed Ajouaou
ISBN: 978-94-90385-03-3
NUR: 700
Aantal bladzijden: 492
Consumentenprijs: € 34,95
Verschenen: juli 2010
'Islam achter tralies' is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via de website van de uitgever, www.pamac.nl





Uitgeverij PAMAC