NCRV

Altijd Wat: Weet wat je eet

Ingezonden door NCRV op 21 juli, 2011 - 12:06



vrijdag 22 juli 2011 - 20:55 uur
Zender:
Nederland 2

Vrijdag in het NCRV-programma Altijd Wat een reportage: Weet wat je eet. De EHEC-bacterie bepaalde dit voorjaar maandenlang het nieuws. Tientallen mensen- vooral in Duitsland- overleden na het eten van besmet voedsel. Honderden mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. In Nederland waren geen slachtoffers te betreuren, maar de economische schade voor de tuinbouwsector liep in de miljoenen.

Actueel is de situatie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam waar inmiddels 25 patiënten zijn overleden aan een resistente bacterie. Hoe komt het dat steeds vaker antibiotica niet meer effectief zijn tegen bacteriën? Een van de oorzaken zit in hoe wij ons voedsel produceren. Als deze affaires iets duidelijk maken, is dat de herkomst van ons voedsel een complexe aangelegenheid is. Weten we nog wel waar ons voedsel vandaan komt, waar het eventueel wordt gemanipuleerd en hoe de voedselketen precies verloopt? Weten we nog wat we eten? Altijd Wat over de toekomst van ons voedsel.

Verder volgt Altijd Wat deze zomer een groep dakloze verslaafden op hun `werkvakantie' naar Roemenië. Barry, Johan en Ivo verblijven in opvangcentra in Nijmegen. Het geld voor de reis hebben ze zelf bij elkaar gebracht. Tijdens de reis willen ze ook iets terug doen voor de Roemeense bevolking. Zo verzorgen de daklozen een theatervoorstelling voor kinderen in een Roma-dorp. En in het arme oosten van het land knappen de mannen huizen op in de krottenwijken van Bacau. De hoop is dat de daklozen door deze ervaring weerbaarder worden.

In de rubriek Zing, vecht, huil een portret van kitesurfer Kevin Langeree. Hij was in 2009 wereldkampioen, maar door een knieblessure werd hij een jaar later uitgeschakeld. Inmiddels is de Noordwijker na een maandenlange revalidatie bezig met zijn comeback.

Herman Vuijsje schuift aan bij presentatrice Ghislaine Plag als opiniemaker en geeft zijn visie op de reportages en onderwerpen.

Bekijk hier alvast een fragment uit de reportage: Weet wat je eet. Vrijdagavond is in Altijd Wat de gehele reportage te zien. Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl