Gemeente Hoogeveen

Pilot 3-jarigen naar school

22 juli 2011 - In Hoogeveen gaat komend schooljaar een pilot van start waarin 3-jarigen 5 ochtenden in de week naar de peuterspeelzaal gaan. De minister van onderwijs wil extra inzetten op 3 jarige peuters. Het doel hiervan is om de taalontwikkeling van 3 jarige peuters te verbeteren en onderwijsachterstanden te voorkomen. Niet op een schoolse manier, maar in een voorschoolse startgroep met heel veel spelenderwijs leren. Wethouder Ton Bargeman: "Dit is een prachtige kans om iets extra's aan kinderen te geven, zodat ze beter voorbereid zijn op de start van de basisschool."

Samenwerken basisscholen en peuterspeelzaal

In de Hoogeveense wijk Krakeel gaan peuterspeelzaal 't Sterretje en de basisscholen 'Apollo' en `De Morgenster' samenwerken in een pilot voor peuters. Voor een groep van maximaal 16 driejarige peuters is het mogelijk om alle 5 ochtenden in een week deel te nemen aan deze pilotgroep. Deze peuterspeelzaalgroep staat onder leiding van een gediplomeerd peuterleidster en een HBO geschoolde leerkracht van het basisonderwijs, van zowel Apollo als de Morgenster.

Spelenderwijs ontwikkelen

De peuters blijven nog steeds de hele ochtend spelen, zoals dat in een 'normale' peuterspeelzaal ook gebeurt. In het spel dat de kinderen wordt aangeboden, wordt extra aandacht besteed aan de ontwikkeling van kinderen. Taal en het vergroten van de woordenschat staan daarbij centraal.

Geen extra kosten

Deelname aan deze groep kost niets extra's. De kosten zijn gelijk aan deelname aan een gewone peuterspeelzaal. Dat betekent dat er een ouderbijdrage wordt gevraagd voor 2 van de 5 ochtenden. De andere ochtenden worden betaald door de gemeente in samenwerking met de provincie Drenthe.