Openbaar Ministerie

OM niet in cassatie inzake Betty B.

22 juli 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt in de zaak Betty B. geen cassatie in bij de Hoge Raad. Het arrest biedt volgens het ressortsparket Den Haag geen aanknopingspunten voor cassatie.

Het Gerechtshof te Den Haag sprak de vrouw maandag 18 juli jl. vrij van betrokkenheid bij de moord op Tinka van Rooij in 2004 en het verbergen van haar lichaam. Het OM had 6 jaar gevangenisstraf geëist.

Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld over de uitspraak van het Hof, maar kan niet anders dan zich erbij neerleggen. Waar volgens het OM voldoende bewijs aanwezig was voor een veroordeling, heeft het Hof Den Haag geoordeeld dat de verdachte weliswaar van de moordplannen had gehoord, maar deze nooit serieus heeft genomen. Het Hof vindt voorts dat niet is komen vast te staan dat verdachte van de daadwerkelijk uitvoering op de hoogte was en dat zij zich ervan bewust had kunnen zijn dat zij door haar gedragingen daaraan een bijdrage zou leveren.

De Hoge Raad kijkt alleen in hoeverre de wet juist is toegepast en of de procedures op de juiste wijze zijn gevolgd. In deze zaak heeft het Hof een feitelijke beoordeling gemaakt van het bewijsmateriaal. Deze bewijswaardering biedt onvoldoende gelegenheid voor het instellen van cassatie.

Door het besluit van het OM om geen cassatie in te stellen wordt de uitspraak van het Hof onherroepelijk.