Ontslagvergunning ViVa! drama voor Nederlandse thuiszorg

Persbericht van ABVAKABO FNV

De beslissing van het UWV om een ontslagvergunning te verlenen voor de ViVa! thuiszorgmedewerkers is een nederlaag voor de hele Nederlandse thuiszorg. Dat zegt Abvakabo FNV. Vanmorgen maakte het UWV bekend dat de ViVa! Zorggroep 377 thuiszorgmedewerkers mag ontslaan als zij niet akkoord gaan met een lager salaris. Een grote teleurstelling voor de bond en de thuiszorgmedewerkers die al maanden actie voeren voor behoud van het werk tegen een fatsoenlijk salaris.

De ViVa! Zorggroep wil haar thuiszorgmedewerkers lager inschalen door hun functie op papier uit te kleden, terwijl zij in de praktijk hetzelfde werk blijven doen. Gaan de medewerkers hier niet mee akkoord, dan staan ze op straat. "Dit besluit geeft andere werkgevers de ruimte om het voorbeeld van ViVa! te volgen en eenzijdig loon te verlagen als dat zo uitkomt", zegt Wim van der Hoorn, bestuurder van Abvakabo FNV. "Werkgevers kunnen nu superlaag inschrijven bij een aanbesteding. Als ze er daarna niet uitkomen, kunnen ze de rekening bij de werknemers neerleggen op straffe van ontslag. Nu weten werkgevers dat het UWV dit toestaat. Thuiszorgmedewerkers worden zo veredelde schoonmakers."

De ontslagvergunning geldt voor 377 thuiszorgmedewerkers die weigerden te tekenen voor een lager salaris. Beroep tegen een beslissing van het UWV is niet mogelijk. Toch heeft vakbond Abvakabo FNV besloten om de negatieve uitkomst via de rechter tot aan de Hoge Raad aan te vechten. Zo principieel vat de bond deze zaak op. De vakbond ziet deze uitspraak als het begin van acties.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo'n 250 cao's en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.




Razende Robot Reporter