Gemeente Eindhoven

Uitreiking Penning van de stad Eindhoven

Op vrijdag 22 juli reikt Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, de Penning van de stad Eindhoven uit aan de heer Noach. De heer Hans Nathan Noach overleefde als enige Joodse Eindhovenaar het concentratiekamp Auschwitz. Hij heeft op indrukwekkende wijze op film getuigenis afgelegd van zijn ervaringen.

Voorafgaand aan deze uitreiking worden in de St. Catharinastraat struikelstenen geplaatst ter nagedachtenis van de omgekomen familieleden van de heer Noach. Samen met zijn vrouw komt hij speciaal uit Israël over om hier bij aanwezig te zijn. De uitreiking van de Penning van de stad Eindhoven is voor hem een verrassing.

Struikelstenen worden gelegd voor de huizen waar Joodse slachtoffers van de WOII hebben gewoond. In Eindhoven zijn nu bijna 240 struikelstenen gelegd. De kunstenaar Gunter Denning heeft deze stenen ontworpen.

De film over de ervaring van de heer Noach is in het kader van de jaarlijkse Dodenherdenking meerdere malen uitgezonden via Studio040 en het Regionaal Historisch Centrum. Het college van burgemeester en wethouders waardeert de openhartigheid waarmee de heer Noach zijn ervaringen overgedragen heeft en kent hem om die reden de Penning van de stad Eindhoven toe.

Penning van de stad Eindhoven

Het college van burgemeester en wethouders kent de Penning van de stad Eindhoven toe aan Eindhovenaren die zich in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor onze stad. Eerder is de Penning uitgereikt aan Inge de Bruyn, Jan Hein Geris, Pieter van den Hoogenband, Ivo van Hove, Lenny Kuhr, John Lippinkhof, Arie Abbenes, Fransje van Kollenburg, Peter Nagelkerke, Harry Nijhuis, Maarten van der Weijden, Joop Veelenturf en Cees Tetteroo.