Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 12.00 uur

Utrecht, 22-07-2011

Stomdronken

UTRECHT Een automobilist reed op donderdagavond 21 juli meerdere geparkeerde autos aan. Hij bleek stomdronken.

Rond 22.40 uur kreeg de politie de melding dat een automobilist kennelijk zwaar onder invloed van drank over de Vleutenseweg reed. Terwijl agenten onderweg waren, kwam de melding binnen dat de betreffende automobilist meerdere autos op de Louis Couperusstraat had aangereden. Agenten troffen de automobilist, een 46-jarige man uit Vleuten, met zijn auto in die straat aan. Hij bleek ongeveer een vijftal geparkeerde autos te hebben aangereden. De man verkeerde overduidelijk zwaar onder invloed van alcohol. De agenten hielden hem aan, waarbij de man zich verzette. De agenten zagen zich genoodzaakt de man met geweld onder controle te brengen en te boeien.

De agenten brachten de verdachte over naar het politiebureau. Omdat hij niet lekker werd, bracht een ambulance hem voor onderzoek over naar het UMC in Utrecht. Daar is hij onderzocht en ter bepaling van zijn bloedalcoholgehalte is er bloed bij hem afgenomen. De uitslag daarvan laat enkele weken op zich wachten. Tegen de Vleutenaar wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Autokrakers

UTRECHT Agenten hielden in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juli vijf jongemannen aan op verdenking van twee autokraken.

Rond 00.50 uur kreeg de politie de melding dat de inzittenden van een auto 5 10 minuten eerder bij parkeergarage La Vie in een auto hadden ingebroken. Zij zouden daarvoor ook een autokraak hebben gepleegd bij parkeergarage Vredenburg. De politiemeldkamer verzocht alle politie-eenheden uit te kijken naar de auto met de autokrakers.

Rond 01.00 uur zag een politiebiker dat de auto op de Rooseveltlaan werd geparkeerd. De inzittenden van de auto zagen hem echter ook, de automobilist probeerde door volgas achteruit te rijden te ontkomen, maar hij werd op de hoek van de Rooseveltlaan-Amerikalaan door meerdere politie-eenheden klemgereden.

De agenten hielden de inzittenden aan. Het ging om een jongeman van 18, één van 20 en drie van 21 jaar, allen uit Utrecht. Het vijftal is naar het politiebureau overgebracht en hun auto werd in beslag genomen. Zij zijn daar voor nader onderzoek ingesloten.

Babbeltruc

UTRECHT Een bejaarde vrouw werd op donderdagavond het slachtoffer van twee vrouwen met een babbeltruc.

Rond 18.30 uur werd op de Nieuwekade aangebeld bij de woning van een 79-jarige vrouw. Zij deed open en er stonden twee vrouwen voor de deur, die vertelden dat zij kennis kwamen maken omdat hun oma enkele huizen verderop zou komen wonen. De Utrechtse liet het tweetal binnen. Nadat zij ongeveer een kwartier hadden gepraat, hoorde de bewoonster gestommel in haar woning, waarna de twee vrouwen de woning verlieten. De Utrechtse vertrouwde het niet en controleerde haar woning. Daarbij zag zij dat er geld en haar bankpas waren gestolen. De pas liet zij direct blokkeren. Vermoedelijk had één van de twee vrouwen kans gezien een derde persoon de woning binnen te laten, die de woning doorzocht, terwijl de vrouwen de bewoonster aan de praat hielden. Meerdere politie-eenheden zochten in de omgeving naar de verdachten, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Signalementen

Lichtgetinte vrouw, 20-22 jaar, zwart lang haar, opvallend dik hoofd en zij droeg een zwarte poncho;

Lichtgetinte vrouw, 20-22 jaar, tenger postuur en eveneens lang zwart haar.

Aan getuigen die de vrouwen (her-)kennen of hun aan het begin van donderdagavond op of in de omgeving van de Nieuwekade hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van Utrecht stad op telefoonnummer 0900-8844.

In gezicht gestoken

UTRECHT Een jongeman werd in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juli met een kapot glas in zijn gezicht gestoken.

Rond 02.40 uur kreeg de politie de melding van een steekpartij in een horecagelegenheid aan de Nobelstraat. Ter plaatse bleek dat een 20-jarige jongeman uit Utrecht door een meisje met een kapot glas in zijn gezicht was gestoken. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Agenten stelden een onderzoek in de horecagelegenheid en in de omgeving in, maar zij troffen de verdachte niet meer aan. Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding tot de steekpartij was. De politie zet het onderzoek voort.

Over hek heen geduwd

UTRECHT Een man werd in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juli door een andere man over een hek heen geduwd, waardoor hij enkele meters lager op een werf terecht kwam.

Rond 01.50 uur kreeg de politie de melding van een steekpartij op de Lichte Gaard. Daarbij werd door de melder een signalement van de gevluchte verdachte doorgegeven. Agenten zagen de verdachte, een 21-jarige jongeman uit Utrecht, op de Zadelstraat lopen en hielden hem aan. Vervolgens bleek dat er geen sprake was van een steekpartij. De verdachte had een 23-jarige man uit Utrecht op de Oudegracht over de rand van het hek geduwd, waardoor hij enkele meters naar beneden viel en op de werf terecht kwam. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en is daar ingesloten.

Het slachtoffer was aanvankelijk niet aanspreekbaar, maar toen hij bijkwam, weigerde hij aangifte tegen de verdachte te doen. Het slachtoffer werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. De politie zet het onderzoek tegen de verdachte voort.

Motoroutfit

UTRECHT Twee mannen probeerden op donderdagochtend 21 juli een motor te stelen. Zij werden aangehouden.

Agenten in burger fietsten rond 11.50 uur op de Mgr. van de Weteringstraat. Zij zagen daar twee mannen lopen, waarvan één een motorjas droeg en een helm bij zich had. De agenten vertrouwden het niet en hielden de twee in de gaten. Daarbij zagen zij dat de twee naar een geparkeerde motor liepen en met een slotentrekker probeerden het slot te forceren. Dat lukte kennelijk niet en de mannen liepen naar hun in de buurt geparkeerde auto met aanhangwagen.

De agenten hielden daarop de twee, een 21-jarige man met een onbekende woon- of verblijfplaats en een 22-jarige man uit Sittard, aan. Zij hadden de sloten trekker nog bij zich en in de aanhangwagen lagen spanbanden, kennelijk om daarin een motor vast te kunnen zetten. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Motorscooter

UTRECHT Twee opzittenden van een motorscooter werden op donderdagavond 21 juli door de politie aangehouden.

Rond 20.00 uur zagen agenten dat twee mannen een motorscooter op de J.S. de Rijkstraat parkeerden. Omdat de agenten eerder die dag een soortgelijke motorscooter met hoge snelheid in Overvecht hadden zien rijden, besloten zij de twee opzittenden aan te spreken. De 25-jarige Utrechtse bestuurder gaf de agenten zijn rijbewijs, maar werd vervolgens verbaal vervelend. De passagier, een 33-jarige Vianeese broer van de Utrechter, begon zich er vervolgens ook mee te bemoeien. De agenten verzochten hem weg te gaan, maar dat hielp niet en ook aan de vordering weg te gaan, voldeed hij niet. Daarop kreeg hij een proces-verbaal aangezegd voor niet voldoen aan de vordering. De Vianees rende echter hard weg en zijn Utrechste broer blokkeerde de weg, waardoor de agenten hem niet direct konden pakken. Een agent wist te Vianees toch te achterhalen en aan te houden en hetzelfde gebeurde met de Utrechter. Beiden zijn naar het politiebureau overgebracht, waar proces-verbaal tegen hen is opgemaakt.

Buit insluiping bij juwelier aangeboden

UTRECHT Op donderdagmiddag 21 juli bood een man sieraden bij een juwelier aan, die eerder die dag waren gestolen.

Rond het middaguur ontdekte de bewoners van een woning aan het Eelderdiephof dat er een insluiping in hun woning was geweest. Dat moest tussen 11.00 en 12.00 uur zijn gebeurd. Daarbij was onder andere een sieradenkistje met voor duizenden euros aan sieraden gestolen. Het echtpaar, een 62-jarige vrouw en een 67-jarige man, deed aangifte van de insluiping. De agent adviseerde hen daarbij om Marktplaats in de gaten te houden en mogelijk langs juweliers te gaan om te vragen of zij de sieraden aangeboden hadden gekregen.

Het Utrechtse echtpaar voegde de daad bij het woord en ging rond 14.20 uur bij een juwelier aan de Croeselaan langs. Daarbij zagen zij dat een man net hun gestolen sieraden bij de juwelier te koop aanbood en dat zij op een weegschaal lagen. Het stel waarschuwde de juwelier, waarop de verdachte de sieraden weggriste en ervandoor wilde gaan. Personeelsleden probeerden de verdachte tegen te houden, waarbij de verdachte één van hen met een schaar in een arm stak. Die raakte lichtgewond.

De verdachte ging er vervolgens op zijn fiets vandoor. Inmiddels was het overvalalarm ingedrukt en waren meerdere politie-eenheden onderweg. Agenten zagen de verdachte, een 38-jarige man uit Utrecht, op de Postmalaan rijden en hielden hem aan.

Het slachtoffer in de juwelierszaak werd door ambulancepersoneel onderzocht en hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. Hij deed aangifte van poging tot zware mishandeling.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Drie inbraken in één straat

UTRECHT De politie doet onderzoek naar drie inbraken die op één dag in één straat zijn gepleegd.

Woensdag 20 juli omstreeks 14.00 uur kreeg de politie een melding dat een buurtbewoner iets verdachts had gezien bij een woning aan de Musketierlaan. Agenten gingen direct ter plaatse en zagen dat er was ingebroken. De dader of daders waren al gevlogen. Ook bij twee buren bleek te zijn ingebroken, op vrijwel dezelfde manier. Waarschijnlijk zijn die inbraken ook op 20 juli gepleegd.

De politie heeft de inbraken in onderzoek en hoopt dat er getuigen zijn die op 19 of 20 juli iets hebben gezien van de daders. Zij worden dan ook verzocht om contact op te nemen met de politie op telnr. 0900-8844.