D66

woensdag 20 juli 2011

Vraagtekens bij proef vingerafdrukken

Politieagenten kunnen binnenkort op straat vingerafdrukken afnemen, meldt Trouw vandaag. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil opheldering van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over deze proef. "Je kunt niet alle mensen op straat als verdachten behandelen zonder dat ze iets hebben gedaan. Het experiment van de minister mag niet ten koste gaan van onze rechten op gelijke behandeling of privacy," zegt Schouw.

Onduidelijkheid

Ongeveer 125 agenten bij verscheidene regiokorpsen zullen gebruik maken van een speciaal apparaat om biometrische gegevens op straat te controleren. D66 heeft schriftelijke vragen aan de minister gesteld. Het is onduidelijk op basis van welke wet de politie op straat vinger afdrukken kan opnemen. Schouw wil weten waar de vingerafdrukken voor worden gebruikt en wat er na de controle mee gebeurt.

Problemen met identificatie

Het D66-Kamerlid is ook benieuwd naar welke databases worden gebruikt om de vingerafdrukken te verifiëren. Minister Donner van Binnenlandse Zaken gaf onlangs toe dat er te veel problemen zijn met het opnemen van vingerafdrukken voor het biometrische paspoort. Vingerafdrukken die gemeenten bewaren voor afgifte van een paspoort, zijn niet geschikt voor het vaststellen van een identiteit. Daarom mogen gemeenten die afdrukken niet langer opslaan. Schouw wil weten hoe dit zich verhoudt tot de proef die nu loopt.

Risico op discriminatie

Volgens Trouw is de proef in eerste plaats bedoeld voor intensievere controle op illegale vreemdelingen. Schouw vreest dat dit tot discriminatie kan leiden. In Groot-Brittannië werd vijf jaar geleden een vergelijkbaar systeem ingezet. Vorig jaar ontstond commotie omdat burgers van Aziatische en Afrikaanse afkomst onevenredig vaak werden gecontroleerd.