Recessie zeer zorgelijk voor lokaal vrijwilligerswerk

Persbericht van Vereniging NOV

Lokale vrijwilligersorganisaties merken dit jaar voor het eerst wat de gevolgen zijn van de recessie en bezuinigingen. Voor acht procent van de organisaties lijken de gevolgen zelfs dramatisch. Ze verwachten dit jaar al dat rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Dit blijkt uit het onderzoek Meer voor minder van Vereniging NOV.

Vrijwilligersorganisaties, met name in de zorg, welzijn en dienstverlening, krijgen financiële ondersteuning van de overheid. Driekwart van de vrijwilligersorganisaties die de enquete hebben ingevuld, ontvangen subsidie van de gemeente. Voor 39% is deze subsidie de belangrijkste bron van inkomsten. Nog eens 20% geeft aan dat de grootste inkomstenbron de subsidie vanuit het rijk of de provincie is. Voor 54% is de overheidssubsidie in 2011 al afgenomen. Meer dan de helft van de vrijwilligersorganisaties maakt zich daarom zorgen over de toekomst. Acht procent verwacht dat door de gevolgen rekeningen niet meer betaald kunnen worden.

Inleveren op kwaliteit
Bezuinigen op personeelskosten is niet mogelijk wanneer de werkzaamheden door vrijwilligers worden gedaan. Toch proberen vrijwilligersorganisaties de uitgaven te beperken. Het meeste rendement hopen ze te halen uit bezuinigingen op activiteiten en materialen. Dat dit ook ten koste zal gaan van kernactiviteiten wordt als onvermijdelijk gezien.

Aan de inkomstenkant lijkt nog rek te zitten. Organisaties zien mogelijkheden om inkomsten te genereren uit fondsenwerving, sponsoring, giften en schenkingen. Ook het aanbieden van diensten, collecten en verkoop kunnen helpen bij het compenseren van de bezuinigingen. Uit de enquete blijkt dat een beperkt aantal organisaties een beroep kan doen op reserves. Het merendeel geeft aan dat het noodzakelijk is om andere acties te ondernemen om de inkomsten te vergroten.

Els Berman, secretaris van Vereniging NOV: "Als vrijwilligersorganisaties gaan schrappen in hun kernactiviteiten, dan is dat een verschraling van het aanbod in gemeenten. Veel leuke, zinvolle en verbindende activiteiten gaan verdwijnen. Vreemd. Je zou denken dat een overheid die zich op verschillende maatschappelijke terreinen terugtrekt juist het vrijwilligerswerk en eigen initiatieven van burgers blijft ondersteunen."

*

Links:
http://www.nov.nl



Razende Robot Reporter