Rijksoverheid


Onze Referentie DAM-630/2011 Uw Referentie 2011Z10990 Bijlage(n) 1

Datum 22 juli 2011

Beantwoording vragen van het lid Timmermans over de arrestatie van de Syrische mensenrechtenactivist Amjad Baiazy

Geachte Voorzitter, Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Timmermans over de arrestatie van de Syrische mensenrechtenactivist Amjad Baiazy. Deze vragen werden ingezonden op 25 mei 2011 met kenmerk 2011Z10990.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Pagina 1 van 2

Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Timmermans (PvdA) over de arrestatie van de Syrische mensenrechtenactivist Amjad Baiazy.

Vraag 1 Is de in het Verenigd Koninkrijk (VK) woonachtige en ook in Nederland bekende Syrische mensenrechtenactivist Amjad Baiazy op 12 mei in Damascus gearresteerd, toen hij op het punt stond naar Engeland terug te keren? Antwoord Mensenrechtenactivist Amjad Baiazy is in mei gearresteerd. Hij is 30 juni jl. vrijgelaten. Vraag 2 Zo ja, is bekend waarvan hij wordt verdacht, of waarvoor hij is aangeklaagd? Zo nee, bent u bereid hierover onverwijld navraag te doen bij de Syrische autoriteiten? Antwoord De heer Baiazy is voorgeleid en volgens betrouwbare bronnen werd hij verdacht van "verspreiding van valse informatie". Vraag 3 Aangezien het hierbij hoogstwaarschijnlijk gaat om zijn activiteiten voor de mensenrechten, bent u dan bereid in krachtige bewoordingen protest aan te tekenen tegen zijn arrestatie en zijn vrijlating te eisen? Bent u bereid hiervoor een gezamenlijke EU-demarche te ondernemen bij de Syrische autoriteiten? Vraag 4 Wilt u de Kamer op korte termijn informeren over uw vorderingen in deze zaak? Antwoord op vragen 3 en 4 Op 27 mei jl. heeft Nederland binnen de EU zorg uitgesproken over het lot van politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten in Syrië en opgeroepen tot een gemeenschappelijke EU-demarche bij de Syrische autoriteiten. In de conclusies van de Raad voor Buitenlandse zaken van 20 juni jl. is opnieuw door de EU opgeroepen tot vrijlating van alle personen die in verband met de protesten worden vastgehouden alsook van alle andere politieke gevangenen. NL zal in EU-verband blijvend aandacht vragen voor het lot van politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten in Syrië.

Directie Noord Afrika en Midden-Oosten Onze Referentie DAM-630/2011

Pagina 2 van 2

---- --