Stichting FOM 22 juli 2011

ERC Starting Grant voor Groce en Dullens

Oud FOM-oio dr. Roel Dullens en FOM-werkgroepleider prof.dr. Roberta Croce krijgen een ERC Starting Grant. De ERC-grants zijn bedoeld om excellente onderzoeksteams op te zetten of verder te versterken. Kristallen
Dullens heeft 1,5 miljoen euro gekregen voor zijn voorstel 'Impurities in Colloidal Materials - tuning the properties of crystals, powders and glasses'. Hij kan daarmee de komende vijf jaar met twee promovendi en twee postdocs onderzoek doen en nieuwe state-of-the-art apparatuur aanschaffen voor hun onderzoek naar de rol van onzuiverheden in processen zoals kristallisatie en glasvorming, gebruikmakend van colloïdale modelsystemen. Dullens vertrok na zijn promotie naar Oxford waar hij nu een eigen onderzoeksgroep heeft.

Fotosynthese
De Grant van 1,7 miljoen euro geeft Croce de mogelijkheid om onderzoek te doen naar moleculaire mechanismen van de invloed van fluctuerende omgevingsfactoren op fotosynthese. Alleen planten, algen en sommige bacteriën kunnen de energie uit zonlicht omzetten in chemische energie. Deze manier van energie opwekken heet fotosynthese. Fotosynthetische organismen zijn veel dynamischer dan we meestal denken. Ze kunnen zich namelijk heel snel aanpassen aan een veranderende omgeving. Hoe doen die organismen dat? En welke invloed heeft dat op de fotosynthese? Meer inzicht in deze processen zal in de toekomst helpen om de productie van voedsel en biobrandstoffen efficiënter te maken. Croce is hoogleraar Biophysics of Photosynthesis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en kreeg in februari dit jaar een Vici-subsidie van NWO.