Gemeente Lelystad

Restaurant Grand Café Applaus wint De Groene Vork 2011

Donderdag 21 juli 2011

Applaus wint Groene Vork 2011, foto Inaxion

Restaurant Applaus (gevestigd in Theater en Congrescentrum Agora in Lelystad) wint De Groene Vork 2011, de prijs voor het beste theaterrestaurant. Dit valt deze week te lezen in het dubbeldikke zomernummer van onafhankelijk weekblad De Groene Amsterdammer.

De Groene Vork is een tienjaarlijkse prijs, die De Groene Amsterdammer in het leven heeft geroepen om in de kunstjournalistiek meer aandacht te genereren voor de kwaliteit van theaterrestaurants. Dat is hoogst noodzakelijk meent de jury: `Als theaterbezoek een totaalbeleving wordt, is het dan niet logisch dat niet alleen de voorstelling belangrijk is, maar ook de culinaire omlijsting van een avondje uit?'

Wat verwacht De Groene Amsterdammer van een theaterrestaurant? Goede wijn en lekker verzorgd eten vanzelfsprekend, evenals een vriendelijke en adequate bediening, die zonder vragen snapt dat de tijd van haar gasten beperkt is - de voorstelling wacht immers op niemand. Daar komt bij dat een theaterbezoek een extra spanning heeft - eentje die je in musea niet hebt - omdat de artiesten, de musici, de regisseurs, de acteurs, zelf fysiek aanwezig zijn.

Het levert een twee eervolle vermeldingen en één absolute winnaar op. De eervolle vermeldingen gaan naar De Zindering (Standsschouwburg Utrecht) en Restaurant Filmhuis Den Haag. De absolute winnaar is dit jaar Restaurant Grand Café Applaus, in het Agora Theater in Lelystad. Een gekonfijt duivenpootje, tartaar van duurzaam gevangen Albecore tonijn met Japanse zeewiersalade en wasabimayonaise, lamsrack met eigen jus en dubbelgedopte tuinbonen, schol met Venererijst en truffelsaus en een slotakte van goed gebrande vanillecrème met huisgedraaid vanille-ijs bezorgden Restaurant Applaus de eerste plaats.

Het zomernummer van De Groene Amsterdammer ligt vanaf donderdag 21 juli in de winkel.

website Applaus Ja