Politie Zaanstreek-waterland

Babbeltrucs aanleunwoningen Meerpaal

Zaandam, 22-07-2011 o Twee ouderen uit aanleunwoningen in de Meerpaal zijn afgelopen week opgelicht en hebben daarvan aangifte gedaan bij de politie.

Een 90-jarige man werd opgelicht door een onbekende man die aanbelde en om een telefoongids vroeg. Terwijl de bejaarde man de woonkamer in ging om de gids te pakken werd zijn portemonnee gestolen uit de een jas die in de hal hing. Een andere oudere man werd aangesproken bij zijn woning en gevraagd naar zijn leeftijd. De oplichter deed alsof hij niet kon geloven dat de bejaarde al zo oud was. Waarop het slachtoffer zijn identiteitsbewijs pakte en vervolgens werd bestolen.

De politie heeft de ouderen gewaarschuwd via een brief.

Tips om oplichting te voorkomen:

* Laat nooit een onbekende zomaar binnen. Als u mensen wilt helpen stel dan zo veel mogelijk vragen over wie hij of zij precies is en wat er aan de hand is. Als er bijvoorbeeld gevraagd wordt om een telefoonboek, zeg dan dat u dat even gaat halen. Doe in de tussentijd de voordeur dicht en laat de persoon die om hulp vraagt, buiten staan.
* Komt iemand de meterstanden opnemen? Vraag om een legitimatie of een identiteitsbewijs en bestudeer dat zorgvuldig. Schrijf de gegevens zo mogelijk op. Laat ook in zon geval de persoon in kwestie buiten wachten, doe de deur dicht en bel het betreffende bedrijf om te vragen of de gegevens kloppen.
* Sluit uw deur af met een ketting, zorg voor een kierstandhouder. * Bel eventueel met een familielid
* Geef nooit uw pincode. Medewerkers van banken vragen klanten nooit via de telefoon of e-mail om uw pincode. Ook voor het blokkeren van uw passen is uw pincode niet nodig
* Vertrouwt u de situatie niet? Bel dan 112

Bent u toch opgelicht? Bel meteen de bank en doe aangifte