Stadsdeel Amsterdam-Noord

Inburgeraars digitaal met Rabobank en stadsdeel

Stadsdeel Amsterdam Noord biedt geslaagde inburgeraars cursussen computervaardigheden aan. Met financiering van de Rabobank organiseert taalaanbieder Prins & Heida 6-weekse programma's. Op 19 juli 2011 rondde de eerste groep deelnemers de cursus met succes af.

Je slaagt voor je inburgeringsexamen, schrijft je ter plekke via `wensenkaart' van het stadsdeel in en een half jaar later heb je je computercertificaat op zak. Zo ging het voor de 9 deelnemers aan de eerste cursus computervaardigheden.

Foto's als bijlage

`Ik begrijp nog niet alles, maar ik heb nu een goed boek waarin ik veel kan opzoeken. Als ik het niet begrijp, vraag ik het aan mijn kind', zegt Asifa Mujahid Syeda uit Pakistan. Ze heeft zojuist de afsluitende toets gemaakt. Vervolgens heeft ze zelf haar certificaat op de computer gemaakt en uitgeprint. Op de vraag van Rabobankdirecteur Adriaan Slurink wat ze met haar computerkennis gaat doen, heeft Asifa niet direct een antwoord. Willy Sangi Sole uit Congo weet het wel; hij gaat mailtjes sturen met foto's in de bijlage aan zijn vrienden in Congo. En ook naar familieleden in Frankrijk en België.

Basisvaardigheden

Docent Ismael Abousalama van Prins & Heida legt uit: `Natuurlijk kun je in 6 weken niet álle computervaardigheden onder de knie krijgen. Ik laat de deelnemers graag zien waar ze kunnen beginnen. De basisvaardigheden beheersen zij nu. Belangrijke onderwerpen uit de cursus waren:

* basiskennis Word

* internetbankieren

* mailen

* zoekmachines gebruiken.

'Sommige deelnemers hadden nog geen e-mailaccount. Nu weten ze hoe ze zelfstandig gebruik kunnen maken van de computer. En als je weet hoe je informatie kunt opzoeken op het internet, gaat er een wereld voor je open!'