Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 22 juli 2011

Subsidieregeling voor boslandbouwsystemen (agroforestry) definitief goedgekeurd

Op voorstel van minister-president Kris PEETERS heeft de Vlaamse Regering vandaag de subsidieregeling voor boslandbouwsystemen (agroforestry) definitief goedgekeurd.

'Ik ben zeer verheugd dat door de goedkeuring door de Vlaamse Regering van deze subsidieregeling landbouwers in Vlaanderen reeds vanaf dit najaar de mogelijkheid krijgen een subsidie aan te vragen wanneer zij op hun landbouwpercelen een boslandbouwsysteem aanleggen', aldus minister-president Kris Peeters.

Een boslandbouwsysteem, ook wel agroforestry genoemd, is het combineren op eenzelfde perceel van een landbouwteelt met een aanplanting van bomen.

Boslandbouwsystemen bieden heel wat voordelen op het vlak van het leefmilieu:


* langdurige koolstofopslag in de houtmassa en in de bodem door de ontwikkeling van een uitgebreid wortelgestel, door bladval en de niet-bewerkte bomenrijstrook;


* verbetering van de bodemstructuur en waterhuishouding door dieepe beworteling;


* verminderde bodembewerking (en dus ook verminderde N2O-uitstooot);


* toename van de biodiversiteit (bvb. van de bodemfauna);
* verhoging van de landschappelijke waarde van het platteland.

De subsidie bedraagt maximaal 70% van de aanplantkosten. Het boslandbouwperceel moet minstens 0,5 ha groot zijn, een plantdichtheid hebben van minimaal 30 en maximaal 200 bomen per hectare en uit minstens 3 bomenrijen bestaan.

'Met deze nieuwe subsidieregeling voor boslandbouwsystemen (agroforestry) wil de Vlaamse overheid de Vlaamse landbouwsector blijven ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe innovatieve duurzame landbouwsystemen', aldus minister-president Kris Peeters.