Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 22 juli 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) en van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de visvergunningen voor vissersvaartuigen en tijdelijke maatregelen voor de uitvoering van een communautaire regeling voor de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden. De wijziging omvat bepalingen over de inlevering van motorvermogens in het kader van motorvervanging, door het introduceren van een vangstrechtfactor; de inlevering van motorvermogens via het onttrekken van bestaande vaartuigen met visvergunning; de verlaging van het motorvermogen; de regeling rond het elektronisch logboek en bepalingen voor een vissersvaartuig voor wetenschappelijk onderzoek.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Boslandbouwsystemen zijn vormen van grondgebruik waarbij de teelt van bomen wordt gecombineerd met landbouw op dezelfde grond. Deze combinatie van verschillende functies is een mogelijke oplossing om win-win situaties te realiseren en creatief om te gaan met de schaarse open ruimte in Vlaanderen. Boslandbouw biedt een aantal belangrijke milieuvoordelen, zoals verminderde uitstoot van broeikasgassen, verbetering van de bodemstructuur en betere biodiversiteit. In Vlaanderen is boslandbouw nog niet ingeburgerd. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering daarom definitief het besluit goed om subsidies te verlenen aan boslandbouwsystemen voor de periode 2007-2013. Bedoeling is om tegen 2013 boslandbouw toe te passen op 250 hectare, waarbij landbouwers een subsidie kunnen krijgen van maximaal 70% van de kosten voor het planten van de bomen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Gezien Guy Braeckman met pensioen gaat, vervangt Peter Cabus hem als lid van de tijdelijke Brownfieldcel.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters De voorbije jaren hebben verschillende overheden diverse planningsprocessen gevoerd in de Demervallei. In de loop van 2011 zijn de gezamenlijke visie, de doelstellingen, een uitvoeringsprogramma en een overlegstructuur overeengekomen en vastgelegd in een principiële beslissing. De verschillende actoren beslissen daarbij om de relevante engagementen te realiseren, te komen tot een gecoördineerde besluitvorming over het voorkeursalternatief en de procesregie te koppelen aan de overlegstructuur van het geactualiseerde Sigmaplan. De Vlaamse Regering keurt nu de nota over de principiële beslissing over het integraal uitvoeringsprogramma voor de Demervallei van Diest tot Rotselaar principieel goed en machtigt de bevoegde minsters deze te ondertekenen.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De huidige samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen nv (PMV) is op verscheidene vlakken achterhaald. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen nv en gelast de bevoegde minister de overeenkomst te ondertekenen. De nieuwe tekst moet de autonomie van de PMV voor het invullen van haar investeringsfunctie duidelijker in de verf zetten.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt de conceptnota over de DAB Informatie Vlaanderen goed. De nota formuleert een visie over het organisatorische karakter van twee sleutelprojecten van het meerjarenprogramma Slagkrachtige Overheid, namelijk rond ICT en rond innovatie in het inter- en intrabestuurlijk gegevensverkeer. Voor de uitvoering zou de Dienst met Afzonderlijk Beheer eIB (DAB eIB) uitgebouwd worden tot de DAB Informatie Vlaanderen. De bevoegde minister voor bestuurszaken zal de uitvoering van de acties in de conceptnota opstarten en Luc Chauvin, de ICT manager van de DAB eIB wordt aangeduid als veranderingsmanager om het verandertraject uit te tekenen en te begeleiden.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het premiestelstel voor restauratiewerkzaamheden aan beschermde monumenten. Hierdoor wordt de bepaling geschrapt die de premienemer verbiedt om zijn gerestaureerde eigendom na de betoelaagde restauratie te vervreemden, tot tien jaar na de werkzaamheden. Bedoeling van deze clausule was om speculatie tegen te gaan. De bepaling is echter achterhaald, onder andere omdat de premie slechts een deel van de kosten dekt. Om te vermijden dat de onderhoudsplicht na overdracht aan een nieuwe eigenaar dode letter wordt, wordt nauwer toegezien op de uitvoering ervan.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois, minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters Op 11 september 2009 koos de Vlaamse Regering voor het in het plan-MER omschreven maatschappelijk meest haalbaar alternatief (MMHA) als na te streven gewenste ontwikkeling van de haven van Antwerpen. Ze gelastte de bevoegde ministers met de verdere uitwerking van dit alternatief, onder andere door de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) in overeenstemming met het principieel programma voor het RUP en de opmaak van het bijbehorende onteigeningsplan. Voorafgaand aan de dit najaar geplande plenaire vergadering voor het RUP moeten de minsters een gemotiveerde afweging maken van alle door het plan-MER voorgestelde milderende en natuurcompenserende maatregelen die betrekking hebben op het MMHA. De Vlaamse Regering keurt die afweging nu goed alsook de doelstellingen voor en fasering van natuurontwikkeling. Ze belast de bevoegde ministers om in samenspraak met het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij LSO een afsprakenmatrix voor de realisatie van de natuurkerngebieden op de Linkerscheldeoever op te stellen. Ze stelt Rik Goetinck aan als procesmanager voor het verdere verloop van het project en gelast de bevoegde ministers met de verdere uitvoering ervan.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Freya Van den Bossche
Aangezien Sami Souguir de proeftijd heeft doorlopen, benoemt de Vlaamse Regering hem, met ingang van 1 augustus 2011, in de graad van adjunct-directeur-generaal en stelt hem aan als algemeen directeur bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois, minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters Als gevolg van de pensionering van Guy Braeckman met ingang van
1 augustus 2011 verklaart de Vlaamse Regering de functie vacant van secretaris-generaal van het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO). Ze hecht tegelijk haar goedkeuring aan de functiebeschrijving en de selectieprocedure en stelt het extern selectiebureau aan dat bij deze werving zal tussenkomen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat de procedures vastlegt voor de erkenning en sluiting van rust- en verzorgingstehuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen en samenwerkingsverbanden van psychiatrische instellingen en diensten. Het gaat om een harmonisatie van erkennings- en sluitingsprocedures voor al deze soorten van voorzieningen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent 575.000 euro subsidie toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische begeleidingsdiensten voor het project verkeers- en mobiliteitseducatie in het secundair onderwijs.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het voorontwerp van wet over de verzekering van scheepseigenaren tegen maritieme vorderingen. Het gaat om een gedeeltelijke omzetting van een Europese Richtlijn die een verzekering oplegt die bepaalde maritieme vorderingen dekt voor zeeschepen van 300 bruto ton of meer die de vlag voeren van een lidstaat van de Europese Unie of die een haven onder hun rechtsbevoegdheid aandoen. Het voorontwerp van wet legt een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering op aan de eigenaars van schepen die de Belgische vlag voeren en aan eigenaars van schepen die een andere vlag voeren en die een Belgische haven aandoen of in de Belgische territoriale wateren varen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de realisatie van de Kempense Noord-Zuidverbinding hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het voorstel tot gunning van de financieringsopdracht. Ze keurt meteen ook principieel het DBFM-contract ter zake goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde dat er tegemoet wordt gekomen aan een aantal opmerkingen, stemt de Vlaamse Regering in met een wijziging van het koninklijk besluit over het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen. Het voegt een aantal bijzondere bepalingen in voor landbouwvoertuigen en voorziet enkele specifieke kledingvoorschriften voor de begeleiders.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de waarborgovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, enerzijds, en de Europese Investeringsbank en een of meerdere privaatrechtelijke kredietinstellingen, anderzijds. Deze overeenkomst modelleert de waarborg die het Vlaamse Gewest en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zullen verstrekken aan hogervermelde kredietverstrekkers teneinde de bedragen in hoofdsom en de contractuele intresten verschuldigd op grond van de lening die de nv Deurganckdoksluis zal moeten aangaan met het oog op de bouw en de terbeschikkingstelling van de tweede zeesluis op de linkeroever van het havengebied Antwerpen, te waarborgen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het project 'tweede sluis op de linkeroever van het havengebied Antwerpen', hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan volgende overeenkomsten: Opstalrechtovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en de nv Deurganckdoksluis, Huurovereenkomst werfzone tussen het Vlaamse Gewest en de nv Deurganckdoksluis en de Subsidieovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits wordt tegemoet gekomen aan een aantal voorwaarden, stemt de Vlaamse Regering in met de wetsvoorstellen die de fietsstraat verankeren in de wegcode en de termijnen voor herhaling van verkeersmisdrijven harmoniseren op drie jaar. Ze stemt niet in met het wetsvoorstel dat het koninklijk besluit wijzigt om fietsers toe te staan in bepaalde gevallen (bij het rechtsafslaan) de verkeerslichten te negeren, omdat deze praktijk beter via infrastructurele ingrepen kan, en met een specifiek verkeerslicht in plaats van met borden. Tegelijk vindt ze ook dat er onduidelijkheid is over de exacte verschijningsvorm van de voorgestelde onderborden, en dat een begeleidende wijziging van het reglement van de wegbeheerder nodig is.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de evaluatie van de uitvoering van het milieuhandhavingsdecreet binnen de afdeling Milieuschade, Milieuhandhaving en Crisisbeheer (AMMC) van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) keurt de Vlaamse Regering de voorgestelde budgetneutrale uitbreiding van het personeelskader goed voor de opvolging van boetedossiers.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van het Kunstendecreet keurt de Vlaamse Regering de beheersovereenkomst 2011-2015 goed met de Vlaamse Opera, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, deSingel, deFilharmonie, VRO-VRK en Ancienne Belgique. Ze machtigt de bevoegde minister voor cultuur om deze beheersovereenkomsten te ondertekenen en mee te delen aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse vrijetijdspas is een algemene voordeelpas voor elke liefhebber van cultuur, sport of andere vrijetijdsactiviteiten, met extra aandacht voor de participatie van doelgroepen en in het bijzonder mensen in armoede. CultuurNet Vlaanderen zal in 2011-2013 een proefproject in Aalst uitwerken voor de Vlaamse Vrijetijdspas. De Vlaamse Regering keurt nu de financiering goed van het project voor de Vlaamse vrijetijdspas in Aalst.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In uitvoering van het Mestdecreet hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de maatregelen bij een overschrijding van de nitraatresidudrempelwaarde. Het besluit omvat onder meer bepalingen over de stikstofanalyse, het bemestingsadvies en het bemestingsplan. Daarnaast wordt de wijze geregeld waarop moet worden omgegaan met overdrachten van percelen landbouwgrond waarop een of meerdere maatregelen van toepassing waren.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het Meststoffendecreet bestond er een superheffing mestverwerking voor bedrijven die niet voldaan hadden aan hun mestverwerkingsplicht. Zowel voor de overgangsregeling voor uitstel of afstel uit het oude Meststoffendecreet als voor de nieuwe mogelijkheden voor uitstel en afstel moeten een aantal procedurele aspecten nog worden vastgelegd. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het besluit dat regelt op welke wijze een landbouwer een aanvraag moet indienen om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden rond uitstel en afstel van de superheffing mestverwerking. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters Na advies van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed, van de MiNa-raad en van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet van 28 juni 1985 over de milieuvergunning en de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening over de beroepsmogelijkheden. Bedoeling is om de bevoegdheid van overheidsinstanties om beroep in te stellen tegen beslissingen van een politieke overheid (college van burgemeester en schepenen of de deputatie), toe te wijzen aan de leidend ambtenaar van de overheidsinstantie. In de meeste gevallen gaat het dan over de secretaris-generaal (bij departementen) of de administrateur-generaal (bij agentschappen). Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters Na advies van de SERV en van de MiNa-raad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot invoeging van het integratiespoor voor de milieueffect- en veiligheidsrapportage (MER) over een project in de milieu- en stedenbouwkundige vergunningsprocedure. Bedoeling is om de MER-procedure te optimaliseren, zodat de totale time-to-permit korter wordt. Daarvoor is een (gedeeltelijk) parallel verloop van de MER- en de vergunningsprocedure het uitgangspunt, waarbij wordt voorzien in één formeel inspraakmoment over beide. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog het advies ingewonnen van de Strategische adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed en van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters In het kader van de visienota 'versnellen van investeringsprojecten' keurt de Vlaamse Regering de startnota goed over de omgevingsvergunning. Bedoeling is een unieke omgevingsvergunning in te voeren, waarin zowel de milieu- als de stedenbouwkundige vergunning en/of melding geïntegreerd worden. De bevoegde ministers voor leefmilieu en ruimtelijke ordening zullen een conceptnota uitwerken en voorleggen aan de VVSG, de VVP, de MiNA-raad, de SARO en de SERV.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit tot vastlegging van het pakket 'uren-leraar' in het voltijds secundair onderwijs voor wat de Koninklijke Balletschool Antwerpen betreft. Met ingang van het schooljaar 2011-2012 wordt aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen een vast urenpakket toegekend ten belope van 481 uren-leraar voor het inrichten van (niet-)levensbeschouwelijke vakken. Hierdoor ontstaat een omkadering die toelaat om in de balletopleiding met kleine klasgroepen te werken en, waar nodig, aan vormen van individueel onderricht of begeleiding te doen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt een aantal nieuwe programmaties goed in het deeltijds kunstonderwijs. De goedkeuring is het gevolg van het verlenen van afwijkingen op de tijdelijke programmatiestop in het schooljaar 2011-2012.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Met het oog op de uitbouw van een inclusief Gelijkekansenbeleid voor mensen met een handicap geeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring voor de aanwerving van 1 full-time beleidsmedewerker (niveau A111) binnen het team Gelijke Kansen in Vlaanderen - departement Diensten Algemeen Regeringsbeleid.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent bijna 238.000 euro subsidie toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleiding (SNPB) voor de implementatie van kwaliteitsvol e-leren en gecombineerd leren in het volwassenenonderwijs en in de opleidingen van VDAB, Syntra en het cultureel volwassenenwerk. Ze keurt ook de samenwerkingsovereenkomst voor de periode september 2011-augustus 2012 met de vzw SNPB goed.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voordracht door de Raad voor Vergunningsbetwistingen van de geschikt gevonden kandidaat-leden. Ze keurt meteen de rangschikking goed van de kandidaten voor een werfreserve voor 2 jaar. De eerst gerangschikte kandidaat wordt opgeroepen in functie van de decretaal verplichte eedaflegging in handen van de minister-president en wordt benoemd als raadslid.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit dat de regels vaststelt voor de werking en het beheer van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging (VFLD). De wijziging beoogt de werking van het VFLD te vergemakkelijken door enerzijds kennis te verkrijgen van de dossiers die op het VFLD zullen/kunnen worden aangerekend en door anderzijds aan de hand van second opinions de mogelijkheid om tot dadingen over te gaan in te plannen. Hiertoe wordt onder meer een jaarlijkse volledige inventarisatie van dossiers met een grote potentiële financiële last nagestreefd. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel artikel 5 van haar besluit tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is. De plaatsing van open afsluitingen is onder een aantal voorwaarden vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning. Onder open afsluitingen worden afsluitingen in draad(gaas) verstaan. Dit laat onder meer toe dat bepaalde weideafsluitingen in prikkel- of schrikdraad kunnen geplaatst worden zonder vergunning. In de paardenhouderij gebruikt men nog een ander type van open afsluiting: met dwarslatten. Ook deze mogelijkheid wordt nu opgenomen in de lijst waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Optimalisatie van het hoogspanningsnetwerk in Vlaanderen'. Het gaat om de hoogspanningsverbinding van Zeebrugge naar Zomergem en een nieuw hoogspanningsstation in Waregem.