Politie Hollands Midden

Voorschoten -Babbeltruc met plattegrond weer toegepast

Voorschoten , 22-07-2011 o Een man en een vrouw van ongeveer 30 jaar, mogelijk van Oost-Europese afkomst, hebben vrijdagmiddag 22 juli omstreeks 11.30 uur geprobeerd een vrouw uit Voorschoten te bestelen.

De twee legden op de Bijdorpstraat plotseling een plattegrond op de rollator van de vrouw kennelijk met de bedoeling de weg te vragen. De Voorschotense zag dat het de kaart van Rotterdam was en vertelde dat aan de twee. De plattegrond werd weggehaald en de twee liepen weg. Op dat moment zag de Voorschotense dat haar tas, die aan haar rollator hing, openstond en dat haar portemonnee weg was. De Voorschotense schreeuwde naar de twee waarna de man de portemonnee teruggooide. De Voorschotense mist niets uit de portemonnee.

Kort hiervoor werd een plaatsgenoot vermoedelijk door hetzelfde stel aangesproken. De man en vrouw wilden geld wisselen, maar hier ging de Voorschotenaar niet op in. De twee hebben hun weg vervolgd en zijn, nadat ze bij kledingrekken hadden gekeken, doorgelopen naar de Bijdorpstraat.

De politie wijst op deze vorm van diefstal en adviseert alert te zijn op personen die het winkelend publiek vragen stellen. Het gebruik van een plattegrond om af te leiden komt vaak voor. Doordat de kaart op de rollator of op het stuur van bijvoorbeeld een fiets wordt gelegd is het zicht op tassen weg. Portemonnees of andere waardevolle spullen kunnen vervolgens ongezien worden weggenomen.