CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

61% van de Palestijnen wijst twee-statenoplossing af

vr 22-07-2011

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse enquêteur Stanley Greenberg is 73% van de Palestijnen het eens met de zogenaamde hadith in het Hamas handvest die zegt dat Joden gedood moeten worden, omdat anders de tijd des oordeels niet zal plaatsvinden. Slechts een op de drie Palestijnen (34 %) vindt dat twee staten voor twee volken de oplossing is voor het Israelisch-Palestijns conflict.

Het onderzoek, dat in het Arabisch werd uitgevoerd, ondervroeg 1.010 Palestijnse volwassenen in de Gazastrook en de Westoever, in persoonlijke, één-op-één gesprekken. De enquête heeft een foutmarge van 3.1 procent en werd uitgevoerd in samenwerking met het Palestinian Center for Public Opinion en gesponsord door het Israel Project, een internationale non-profit organisatie die journalisten en politici informatie geeft over het Midden-Oosten.

Respondenten werd gevraagd wat zij vonden van de uitspraak van de Amerikaanse president Barack Obama dat er `twee staten moeten zijn: Palestina als het thuisland van het Palestijnse volk en Israel als het thuisland van het Joodse volk.' 34% zei dat zij het eens zijn met dit idee, maar 61% wees het af.

66% zei dat het echte doel van de Palestijnen zou moeten zijn om te beginnen met een twee-staatoplossing, om er naar verloop van tijd één staat van te maken.

In antwoord op de vraag wat er met Jeruzalem moet gebeuren, zei 92% dat het de hoofdstad van een Palestijnse staat moet zijn, 1% zei de hoofdstad van Israel, 3% de hoofdstad van beide en 4% vond dat het een neutrale, internationale stad moest worden.

72% procent was het eens met het ontkennen van duizenden jaren van Joodse geschiedenis in Jeruzalem, 62% vond het ontvoeren en gijzelen van Israelische soldaten een goede zaak en 53% was er voorstander van dat kinderen haatliedjes tegen Joden op school leren.

In reactie op een citaat in het Hamas handvest over de behoefte aan militaire eenheden uit de Arabische en Islamitische wereld om de Joden te verslaan, zei 80% het daarmee eens te zijn. 73% was het eens met bovenstaand citaat uit het Handvest (dat ook een hadith, of traditie is die toegeschreven wordt aan de profeet Mohammed), over de noodzakelijkheid Joden te doden. Slechts 45% zei echter te geloven in de bewering in het handvest dat jihad de enige oplossing voor het Palestijns probleem is.

De meer positief getinte bevindingen van het onderzoek waren dat slechts 22% het afvuren van raketten op Israelische steden en burgers goedkeurt en dat twee derde van de ondervraagden diplomatische onderhandelingen verkozen boven gewelddadig `verzet'. Onder Palestijnen in het algemeen prefereerde 65% vredesbesprekingen en 20% prefereerde geweld. Op de Westoever was dit 69-28% en in Gaza 59-32%.

In antwoord op de vraag of zij het unilateraal uitroepen van een Palestijnse staat in de VN steunen, zei 64% ja. Dit was 57% op de Westoever en 79% in Gaza. 37% zei dat de actie in de VN een Palestijnse staat dichterbij zou brengen, 16% vond dat het de uitroeping van een staat juist zou vertragen en 44% dacht dat het geen verschil zou maken.

83% vond dat de prioriteit van president Mahmoud Abbas het creëren van banen zou moeten zijn. 4% zag het najagen van erkenning van een Palestijnse staat in de VN als Abbas' prioriteit en slechts 2% vond dat Abbas' prioriteit moet geven aan vredesbesprekingen met Israel.

Greenberg gaf aan dat het duidelijk is dat er grote behoefte is aan voorlichting over de situatie. De voorzitter van het Israel Project, Jennifer Laszlo Mizrahi, zei dat zij dacht dat de Arabische Lente meer juistheid in de berichtgeving van de Arabische media zou bewerkstelligen.

Het rapport is aangeboden aan de Israelische president Shimon Peres, oppositieleider Tzipi Livni, vice-premier Moshe Ya'alon en de senior adviseur van Benjamin Netanyahu, Ron Dermer. Ook zullen er ontmoetingen plaats vinden in het Witte Huis en het Pentagon.