AzG:Niets en niemand mag hulp aan Somalische bevolking in de weg staan

Persbericht van Artsen Zonder Grenzen

AzG:Niets en niemand mag hulp aan Somalische bevolking in de weg staan

Amsterdam, 22 juli 2011 - De voedselcrisis in Somalië verslechtert met de dag. Medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen maant de partijen in Somalië, buurlanden en de internationale gemeenschap tot spoedige actie. De hulp aan de Somalische bevolking in de regio moet aanzienlijk verbeterd worden en alle belemmeringen die nu de uitbreiding van onafhankelijke hulp in Somalië verhinderen moeten uit de weg worden geruimd. Onafhankelijke en onmiddellijke toegang tot het land is essentieel voor een volledig beeld van de noden en uitbreiding van noodhulpoperaties in deze complexe omstandigheden, verklaart Artsen zonder Grenzen.

Twintig jaar van gewapende conflicten heeft de gezondheidstoestand van de Somalische bevolking verzwakt. Mislukte oogsten door droogte, sterfte van veestapels en hoge voedselprijzen hebben hun situatie nog verder verslechterd. Voortdurende beperkingen in bewegingsvrijheid van internationale hulpverleners en hun aanvoerlijnen vertragen en beperken de steun aan de bevolking. Op verschillende plaatsen in Somalië ontstaan geïmproviseerde vluchtelingenkampen met tot zo'n 5.000 mensen. Het gaat om mensen die op zoek naar voedsel en hulp hun dorpen hebben verlaten.

'Onze voedingscentra draaien boven capaciteit. Er komen tot zeven keer meer patiënten binnen dan vorig jaar,' verklaart Arjan Hehenkamp, directeur Artsen zonder Grenzen. 'In Somalië behandelen we op dit moment meer dan 3.000 ondervoede kinderen, waarvan zo'n 600 onder de vijf jaar in klinieken voor intensieve, 24-uursverpleging en 2.500 via thuisbehandeling. Om iedereen die hulp nodig heeft te helpen en onze hulpactiviteiten uit te breiden is het absoluut nodig dat wij acuut meer mensen en middelen naar alle getroffen gebieden kunnen aanvoeren.'

Omdat de hulp binnen Somalië beperkt aanwezig is, stromen er wekelijks duizenden Somaliërs naar verschillende kampen in de grensgebieden van Kenia en Ethiopië. Artsen zonder Grenzen teams die daar actief zijn melden extreme ondervoedingspercentages onder de nieuwkomers: één op elke drie kinderen lijdt aan acute ondervoeding. De vluchtelingen worden geconfronteerd met schrijnende vertragingen als gevolg van een beleid van gesloten grenzen en administratieve obstakels bij aankomst in de kampen. Daarbovenop moeten zij elkaar ook nog verdringen voor - beperkte - hulp in overbelaste, chaotische en overvolle vluchtelingenkampen als het Keniase Dadaab en het Ethiopische Dolo Ado.

Over de gehele regio behandelt Artsen zonder Grenzen meer dan 10.000 ernstig ondervoede kinderen. Kenia en Ethiopië herbergen de overgrote meerderheid van Somalische vluchtelingen en moeten zo spoedig mogelijk nieuwe kampen openen en bestaande verbeteren. De internationale gemeenschap heeft een gedeelde verantwoordelijkheid om de hulpzoekende Somaliërs te helpen. De registratie moet efficiënter, er moeten voldoende voedselrantsoenen en behoorlijke onderkomens komen.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1991 onafgebroken in Somalië en biedt momenteel medische zorg in 8 regio's van Zuid- en Centraal-Somalië. Meer dan 1.400 lokale hulpverleners in Somalië worden aangestuurd en ondersteund door 100 internationale medewerkers in Nairobi. Zij bieden gratis gezondheidszorg, voedselhulp, chirurgie en delen water en hulpgoederen uit op 9 locaties. Artsen zonder Grenzen accepteert voor haar activiteiten in Somalië geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Somalië wordt alleen met geld van het publiek gefinancierd. Artsen zonder Grenzen maakt geen deel uit van Giro 555, Samenwerkende Hulporganisaties.

*

Links:
http://www.artsenzondergrenzen.nl



Razende Robot Reporter