Waterschap Reest en Wieden


zwemmers

Reest en Wieden waarschuwt zwemmers

Het waterschap Reest en Wieden krijgt zomers veel telefoontjes van mensen die vragen stellen over welke plassen nu wel of niet veilig genoeg zijn om in te zwemmen. Ook wordt er gevraagd of bijvoorbeeld zwemmen in de grachten van Meppel of in een kanaal veilig is. Het waterschap adviseert - nu na het weekend het weer wat beter lijkt te worden - alleen in die wateren te zwemmen, die door de provincies zijn aangewezen als officiële open zwemwateren.

Controle waterkwaliteit alleen in officiële zwemwateren

De mensen die bellen vragen zich af waar ze nu wel of niet veilig kunnen zwemmen. Er wordt namelijk ook gezwommen in recreatieplassen, die niet officieel te boek staan als zwemwateren of in grachten en kanalen. Deze wateren worden niet gecontroleerd. De zwemplaatsen die door de provincies zijn aangewezen als officiële zwemwateren in de provincie Drenthe liggend in het gebied van Reest en Wieden zijn: de Horrebieter (Hoogersmilde), De Waterse Koele (Wateren), De Tussenboerslanden (Nijeveen), de Belterwijde west (surfrand), de Bovenwijde bij het eilandje (Giethoorn), de zwemplaats bij Wanneperveen, de camping De Hoogte (Eesveen), Klaverkampen (Havelte), het Blauwe Meer (Hoogersmilde), Ter Horsterzand (Beilen), Ieberenplas en 't Loomeer (Schoonloo) en Schoonhoven (Hoogeveen).

Deze locaties worden regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt. Het waterschap meldt in de zomerperiode wekelijks aan de media of de zwemwateren schoon genoeg zijn om in te zwemmen.