Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 38-11 / Den Haag, 22 juli 2011

Sanoma en Talpa mogen SBS onder voorwaarden overnemen

De mediabedrijven Sanoma en Talpa mogen onder voorwaarden de Nederlandse activiteiten van SBS overnemen. Dit heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag bekend gemaakt. De NMa heeft de voorwaarde gesteld dat Talpa haar minderheidsbelang in televisiezender RTL binnen drie jaar verkoopt en tot die tijd onderbrengt in een onafhankelijke stichting. Op deze manier voorkomt de NMa dat Talpa zowel invloed zou kunnen uitoefenen op het beleid van SBS als RTL en daarmee een concurrentievoordeel zou kunnen behalen.

Talpa krijgt door de overname zeggenschap in SBS. Talpa heeft sinds 2007 ook een minderheidsbelang in RTL en een samenwerkingsovereenkomst met deze zendergroep. Hierdoor heeft Talpa mogelijk invloed in RTL. "Een dergelijke situatie is niet wenselijk. Televisieproducent Talpa zou haar concurrenten kunnen weghouden bij SBS en RTL. Ook de concurrentie tussen RTL en SBS kan verminderen. Dit alles gaat uiteindelijk ten koste gaan van de keuzevrijheid van de kijker. Door het belang in RTL op afstand te plaatsen en uiteindelijk af te stoten, blijft de invloed van Talpa beperkt tot SBS. Daar gaat het ons om", aldus Henk Don, bestuurslid van de NMa. Het bestuur van de onafhankelijke stichting rapporteert aan de NMa.

Uit het onderzoek naar de overname blijkt verder dat er geen concurrentieproblemen ontstaan op de overige markten waarop Sanoma en SBS actief zijn. Zo komt via de overname ondermeer Veronica Magazine (SBS) in handen van Sanoma, dat een minderheidsbelang houdt in Bindinc B.V., de uitgever van de gidsen van de AVRO, KRO en NCRV. Echter, deze bladen verschillen qua doelgroep en inhoud zo van elkaar dat dit geen gevolgen heeft voor de concurrentie tussen programmagidsen. Ook op de distributiemarkt voor losse tijdschriften, zoals programmagidsen, ontstaan door de overname geen concurrentieproblemen.
Noot voor redacties



Razende Robot Reporter