Gemeente Aalburg


Nieuws

Vernieuwen bestemmingsplannen en de BAG

Korenmolen Meeuwen

De gemeente Aalburg is bezig met het vernieuwen of actualiseren van alle bestemmingsplannen binnen haar grondgebied. Het actualiseren van de bestemmingsplannen is een wettelijke taak die bij de gemeente ligt. De procedure die daarvoor doorlopen dient te worden is wettelijk vastgelegd.

Wanneer de gemeente een bestemmingsplan actualiseert, wordt er geïnventariseerd welke bouwwerken er op de diverse percelen aanwezig zijn en waarvoor deze worden gebruikt. Dit geeft een beeld van de bestaande situatie. Het kan dan voorkomen dat zaken feitelijk anders zijn dan in het huidige bestemmingsplan is geregeld. Hierbij is de aanwezige bebouwing en het gebruik daarvan van belang.

Basisregistraties adressen en gebouwen (BAG)
De Wet basisregistraties adressen en gebouwen (kortweg BAG genoemd)verplicht gemeenten een registratiesysteem in te richten waarin wordt vermeld op welk adres, welke omgevingsvergunningen (voorheen bouwvergunning) zijn verleend.

Bij de inventarisatie voor het te actualiseren bestemmingsplan brengt de gemeente ook in kaart of voor de feitelijke situatie een vergunning is verleend. Daarbij controleert de gemeente of alle bouwwerken voorkomen in de BAG. En wordt gekeken naar de afgegeven omgevingsvergunningen. Voor de actualisatie van de bestemmingsplannen wordt tevens gekeken of het gebruik van deze bebouwing is toegestaan.

Constateringen uit de BAG
Als blijkt dat er bouwwerken zijn gebouwd zonder vergunning dan wordt dit een BAG constatering genoemd. Aan de hand van deze constateringen wordt er vervolgens o.a. gekeken of de betreffende bouwwerken misschien vergunningsvrij zijn en of zij mogelijkerwijs dermate oud zijn dat er geen vergunning meer van bekend is. Ook worden ons archief en de luchtfoto's van de afgelopen jaren geraadpleegd. De dan nog resterende BAG constateringen worden betrokken bij het bestemmingsplan.

Bestemmingsplannen en de BAG constateringen
Voor de gebieden waar het bestemmingsplan op dit moment wordt geactualiseerd heeft de gemeente de BAG constateringen in kaart gebracht. Uit deze BAG constateringen zijn de vergunningrvije bouwwerken en de oude bouwwerken waarvan de gemeente weet dat zij vergund zijn al verwijderd. Voor de nog overblijvende constateringen hebben eigenaren van de adressen en gebouwen waar de constatering betrekking op heeft, een brief gekregen. In deze zogenaamde wrakingsbrief is verwoord welke constatering de gemeente gedaan heeft. De brief is tevens voorzien van een kaartje waarop de constatering is ingetekend.

Onjuistheden in de BAG constateringen
Ondanks dat de gemeente haar uiterste best heeft gedaan om alle in het verleden afgegeven vergunningen op te nemen in het landelijke systeem BAG kan het voorkomen dat een enkele vergunning toch niet bekend is. Mocht u van mening zijn dat u ten onrechte bent aangeschreven voor een BAG constatering dan vragen wij dit aan de gemeente door te geven.

U kunt dit doen door een kopie van de verleende vergunning naar de gemeente toe te sturen. De gemeente zal dan daar waar mogelijk de vergunning alsnog opnemen in het systeem.
Ook een factuur van een aannemer of oude foto's kunnen soms als bewijs aangedragen worden.

Oplossen constatering
Alle eigenaren die een wrakingsbrief hebben ontvangen krijgen een vervolgbrief waarin wordt vermeld hoe de gemeente om wil gaan met de constateringen. Hierbij zijn vier mogelijke vervolgstappen denkbaar, namelijk:

Ten onrechte aangeschreven / brief ontvangen
Mocht er naar aanleiding van een wrakingsbrief door u aangetoond kunnen worden dat er wel een vergunning is verleend of mocht de gemeente zelf constateren dat er toch sprake is van een vergunning dan krijgt u van ons hier schriftelijk bericht van en zullen wij dit verwerken in de BAG.

Het aanvragen van een omgevingsvergunning
Een aantal constateringen kunnen worden weggenomen door een omgevingsvergunning aan te vragen. Uiteraard moet de vergunningsaanvraag voldoen aan alle wettelijke eisen en bepalingen en gelden de zelfde voorwaarden en termijnen als voor reguliere bouwaanvragen. Als daar in uw situatie sprake van kan zijn, krijgt u daarover in de vervolgbrief nadere informatie.

Verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan
Een aantal constateringen kunnen worden weggenomen door het wijzigen van het bestemmingsplan. U kunt dit doen door een wijzigingsverzoek in te dienen. Als daar in uw situatie sprake van kan zijn, krijgt u daarover in de vervolgbrief nadere informatie.
Deze verzoeken zullen zoveel mogelijk worden betrokken bij de lopende bestemmingsplan actualisaties. Of aan een dergelijk verzoek medewerking kan worden verleend is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Indien uw verzoek wordt meegenomen in het bestemmingsplan kan het zijn dat u alsnog een omgevingsvergunning moet aanvragen en dat er misschien aanvullende eisen moeten worden gesteld (bijvoorbeeld onderzoeken als flora en fauna etc). Als dit het geval is zullen wij u daarover berichten.

Niet vergunbaar
Tot slot zijn er ook nog een aantal constateringen die niet gelegaliseerd kunnen worden en dus strijdig blijven. Op termijn zal de gemeente besluiten welke stappen in het kader van de handhaving genomen worden. U krijgt dan nog nader schriftelijk bericht.

Tot slot
Zoals reeds hierboven beschreven betreft het constateringen die de gemeente gedaan heeft in het kader van haar wettelijke verplichting om deze kenbaar te maken. Veel constateringen kunnen worden opgelost. Uiteraard gebeurt dit zeer zorgvuldig. De rechtszekerheid voor een ieder wordt gewaarborgd.

Vragen en meer informatie
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met een ambtenaar van de gemeente of langs komen bij Aalburgloket. Ook kunt u op onze website de komende tijd meer informatie hierover verwachten.