Ingezonden persbericht


PINK!: "Orkaparadijs" bewijst dat orka's geen huisdieren zijn

Afgelopen week werd bekend dat het Dolfinarium Harderwijk van zins is om Orka Morgan te verhuizen naar het Loro Parque op Tenerife. Het Dolfinarium claimt dat dit de ideale locatie is: "Meer expertise is er nergens. Een betere bestemming voor Morgan hadden we niet kunnen vinden."

Volgens PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren en lid van de Orka Coalitie, valt hier wel iets op af te dingen. Het Loro Parque kent een geschiedenis van incidenten waarbij trainers verwond of gedood worden door orkaŽs. In 2007 viel orka Tekoa een trainer aan, die bijna verdronk. In 2009 duwt een andere orka haar trainer tegen de muur. Enkele maanden later komt zelfs een trainer te overlijden. Het park beweert aanvankelijk dat er sprake is van een ongeluk, maar uit de autopsie blijkt dat de doodsoorzaak een orka-aanval was: meerdere compressiebreuken, tandafdrukken en ernstige schade aan vitale organen.

"Dit alles hoeft de reputatie van Loro Parque als beste park in de wereld niet eens te schaden." stelt PINK!-voorzitter Pablo Moleman. "In andere parken is het namelijk niet anders." In de afgelopen 40 jaar vonden wereldwijd minstens 30 incidenten plaats, waarvan 6 dodelijk. In het wild zijn orkaŽs echter nooit agressief tegenover mensen. Voor de hand ligt volgens PINK! dat de agressie te wijten is aan frustratie en psychologische problemen als gevolg van het leven in gevangenschap.

"En wat wil je ook, als je een intelligent sociaal dier opsluit op een manier die zo weinig ruimte geeft aan zijn natuurlijke behoeften?" vraagt Moleman. Wilde orka's leven in hechte familiegroepen en kunnen honderden kilometers per dag afleggen. Ze hebben een uitgebreid sociaal leven en werken op een tactische en creatieve manier samen bij het jagen op prooien die soms nog groter zijn dan zijzelf. Volwassen orka's kunnen tot 9 meter lang worden. "Je kunt een reusachtig state-of-the-art bassin volpompen met Pauselijk gewijd zeewater, maar voor een orka blijft het een armzalig pierebadje."

PINK! wijst verder op de gezondheidsproblemen van orka's in gevangenschap. Miskramen, doodgeboorte en overlijden van de moeder tijdens zwangerschap komt zeer veel voor. De gemiddelde leeftijd is hierdoor slechts 4,5 jaar en zelden wordt een orka in een park ouder dan 20. Dit terwijl in het wild wel orka's van tot de 50 of zelfs 80 jaar oud gezien worden.

Moleman concludeert: "Het houden van orka's in gevangenschap is niet alleen wreed, het is ook levensgevaarlijk. De geschiedenis van het Loro Parque bewijst dat het hoogmoed is om te denken dat wij orka's op een veilige en verantwoorde manier kunnen houden. Een beter argument om deze praktijk te stoppen dan het Loro Parque, had het Dolfinarium niet kunnen vinden."

/// EINDE PERSBERICHT//

Persinfo:



Ingezonden persbericht