Ingezonden persbericht


Doorn, 22 juli 2011
PERSBERICHT

Modebranche focust op tweede helft 2011

De omzetontwikkeling in de modedetailhandel blijft achter ten opzichte van de eerste helft van 2010. In de eerste zes maanden werd 6,1% minder omgezet. Het jaar begon veelbelovend met een positieve omzetontwikkeling in de eerste twee maanden van het jaar, maar vanaf maart zakte de omzetontwikkeling terug onder de nullijn. De moderetail focust op een verbeterslag in de tweede helft van 2011.

Randstad
Opvallend is dat winkels in de grote steden van de Randstad 10.6% omzet inleverden. In de drie noordelijke provincies bleef de omzetachterstand beperkt tot 3,5%. In totaal realiseerde een kwart van de ondernemers in de modebranche ondanks de slechte branche resultaten toch een omzetgroei.

Segmenten
Het best presteerden winkels in herenmode. De omzetdaling bleef na zes verkoopmaanden 2,6% achter op 2010. Vooral in juni werd slecht verkocht. Dit geldt voor alle mode segmenten. Het eerste kwartaal eindigde voor herenmode 1,8% in de min. De verkoop van damesmode bleef 7% achter op de omzet van de eerste helft van 2010. Het eerste kwartaal bleef de achterstand nog beperkt tot een daling van 1,5%. Daarna werd het slechter. Baby- en kindermode werd in janauri 1,7% beter verkocht dan in 2010. De volgende maanden eindigden echter telkens in de min. Na zes maanden staat de teller nu op 5,5% omzetverlies ten opzichte van 2010. Ondernemers actief in bodyfashion werden geconfronteerd met sterk wisselende omzetmaanden. In januari en mei werden omzetplussen van respectievelijk 23% en 1% genoteerd, maar alle andere maanden eindigden negatief, waardoor de omzetachterstand na zes maanden is opgelopen tot 5,9%.

Schoenenbranche
De schoenenbranche noteerde met een kleine omzetgroei van 0,4% in het eerste half jaar betere percentages dan de modebranche. Vooral in april waren de verkopen goed. De groei is vooral te danken aan de verkoop van dames- en kinderschoenen. Het eerste kwartaal werd al een omzetgroei van respectievelijk 3,0% en 3,4% genoteerd en deze positieve lijn hield stand. Ook de verkoop van herenschoeisel eindigde met 0,7% positief in het tweede kwartaal.

Zelfstandigen
Binnen het branchetotaal voor schoenen staat voor het grootwinkelbedrijf de teller na 6 maanden op plus 2,1%. De omzetontwikkeling blijft voor het midden- en kleinbedrijf 4% achter op vorig jaar.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,