Ingezonden persbericht

LTO Nederland blij met uitspraak rechter over tewerkstellingsvergunningen

Bestuursrechter erkent problemen Brabantse tuinder

LTO Nederland is blij met de uitspraak van de rechter over de verstrekking van tewerkstellingsvergunningen aan tuinders. Nu kunnen deze ondernemers toch gebruik maken van de Roemenen en Bulgaren die ze nodig hebben om de laatste vacatures voor seizoenwerk in te vullen. Het is volgens LTO een erkenning van de problemen waar minister Henk Kamp (SZW) en het UWV de tuinders mee hebben opgezadeld.

De bestuursrechter in Den Haag deed vandaag uitspraak in het beroep dat zestien Brabantse tuinders met steun van LTO instelden tegen recente beslissingen van het UWV. Ze kregen dit seizoen veel minder tewerkstellingsvergunningen dan in andere jaren. Vergunningen die nog wel werden verstrekt, golden slechts voor een korte periode. Het UWV stelde dat er genoeg uitkeringsgerechtigden beschikbaar zijn in de kaartenbakken en dat een aantal (met naam en toenaam genoemde) uitzendbureaus voldoende mensen uit andere EU-landen kan leveren.

Niet hard gemaakt
In haar uitspraak verwerpt de bestuursrechter dit. Het UWV heeft die bewering niet met bewijzen hard kunnen maken. Het aanbod uit de kaartenbakken van het UWV heeft nauwelijks tot beschikbaar aanbod geleid en alleen het verwijzen naar een uitlating van uitzendbureaus dat dit aanbod er is, is niet genoeg. De rechter stelt dat wisselende lijsten met te raadplegen uitzendbureaus en hoge bemiddelingskosten de situatie nóg moeilijker maken voor de ondernemers. Ze concludeert in haar uitspraak dan ook dat het nieuwe beleid dat het UWV dit voorjaar onverwacht inzette, in strijd is met de beginselen van behoorlijk bestuur en niet getuigt van een evenwichtige belangenafweging.

De uitspraak luidt dat het UWV de zestien tuinders moet behandelen als waren zij in het bezit van de aangevraagde tewerkstellingsvergunningen. Dit in elk geval tot zes weken na de beslissing op hun eerder ingediende bezwaarschrift. Daarmee zijn hun problemen voorlopig opgelost. Dat neemt niet weg dat verschillende ondernemers de afgelopen tijd al problemen in hun personeelsvoorziening en aanzienlijke financiële schade ondervonden van het gewijzigde beleid dat minister Henk Kamp (SZW) het UWV oplegde.

Argumenten bevestigd
LTO noemt als belangrijk resultaat van deze rechtszaak dat er nu erkenning is voor de moeilijkheden die ondernemers ondervinden van de werkwijze van het UWV. "De rechter heeft alle argumenten bevestigd die we de afgelopen maanden samen met de tuinders aanvoerden tegen het beleid van minister Kamp", stelt Peter van Heumen vast. Hij is portefeuillehouder Sociaal-economisch beleid van ZLTO. "Ze erkent bijvoorbeeld dat het gaat om een onverwachte beleidswijziging. De vaststelling dat het UWV niet mag afgaan op algemene uitspraken van enkele uitzendbureaus, is voor ons eveneens een steun in de rug."

De bestuursrechter heeft de indruk dat met het gewijzigde beleid voor de toelating van Roemenen en Bulgaren in strijd met Europees recht is gehandeld. Het beleid dat bij de toetreding van die landen gold, mag namelijk niet achteraf aangescherpt worden. Dat zal in de komende tijd nog aan de orde komen en dan aan het Europees Hof van Justitie worden voorgelegd.

Alle dossiers toetsen
Onduidelijk is wat de uitspraak betekent voor de langere termijn. LTO Nederland is van mening is dat de reeds behandelde dossiers opnieuw aan deze uitspraak getoetst zouden moeten worden. Van Heumen: "Daar zullen we ons sterk voor maken. Want we blijven ons inzetten voor een beleid waarbij ondernemers voor hun laatste onvervulde vacatures gebruik kunnen maken van de tijdelijke inzet van Roemenen en Bulgaren en voor een vrij verkeer van werknemers uit deze landen per 1 januari 2012."

----------