Gooische burgemeesters feliciteren Gooische moordenaar


Een verhaal over luxe en tragedie

Hoorn, 20110720 -- De Gooische Stoomtram. Inmiddels 130 jaar geleden ging hij rijden tussen Amsterdam en ’t Gooi. Een belangrijk vervoermiddel. Maar vanwege vele ongelukken kwam deze tram ook bekend te staan als Gooische Moordenaar. Eén van de topstukken van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is een gerestaureerde, rijdende Gooische Stoomtram. De ooit zo beruchte tram speelt een hoofdrol tijdens de Spannendste Tijdreis, een uitgebreid programma dat het museum komende zomer organiseert. De burgemeesters van de plaatsen waar de tram vroeger reed komen de oude moordenaar op 22 juli feliciteren.

Tentoonstelling

Van 23 juli tot en met 21 augustus 2011 is de Gooische Stoomtram dagelijks tentoongesteld in het museum te Hoorn. In een van de fraaie tramrijtuigen uit 1904 zal alles worden verteld over de ‘Gooische Moordenaar’. Over de rol van de tram in de ontwikkeling van ’t Gooi als woongebied voor welgestelde Amsterdammers, de badplaats Muiderberg, het kunstenaarsdorp Laren en de rijtuigen waar de Jugendstil vanaf straalt. Ook wordt duidelijk waarom de stoomtram zijn vreemde bijnaam kreeg door de meer dan 100 dodelijke slachtoffers waar de tram bij betrokken was.

De historische stoomtrams van de Museumstoomtram rijden deze zomer volgens een uitgebreide dienstregeling. Iedere dinsdag, woensdag en donderdagochtend vanaf 9 tot en met 18 augustus kan ook met de ‘Gooische Moordenaar’ worden gereisd. Stoomtramlocomotief 18  en een van de luxe Gooische salonrijtuigen vertrekken om 10.00 uur uit Hoorn (onder technisch voorbehoud).

Zes burgemeesters

Zes burgemeesters en loco-burgemeesters van de plaatsen waar de Gooische Stoomtram reed gaan de bijzondere jubileum tentoonstelling openen op vrijdag 22 juli om 13.00 uur in de Gooische Moordenaar op het stoomtramstation te Hoorn.

Burgemeesters Schoenmaker van Bussum, Roest van Laren, Sylvester van Naarden en loco-burgemeesters Van Osch van Hilversum, Winnubst van Muiden en Van Loef van Blaricum zullen de tentoonstelling samen met loco-burgemeester Ruppert van Hoorn openen en het glas heffen op de Gooische Moordenaar.

Meer informatie: www.museumstoomtram.nl of tel. 0229-214862