Gemeente Alkmaar



Alkmaar, 19 juli 2011

De Alkmaarse Geschiedenis herleeft

Van 22 juli tot en met 19 augustus worden op elke vrijdagmiddag na de Alkmaarse kaasmarkt Living History Monumentenroutes georganiseerd. Onder leiding van een stadsgids wordt elke week een ander deel van de stad bewandeld. Na elke wandeling eindigt de rondleiding bij een bijzonder monument. Bij dit monument wordt een interessante act opgevoerd door acteurs in historische kledij, waarin de geschiedenis van het monument uitgebeeld wordt. Er zijn drie rondleidingen per middag. Een leerzame, maar vooral originele wandeling geschikt voor jong en oud.

Wethouder Victor Kloos: 'We willen dat de bezoekers langer in stad blijven. Op vrijdagochtend bezoeken al veel toeristen de kaasmarkt. De inmiddels ingevoerde ideeën van het burgerinitiatief Kaasmarkt en deze routes zijn er op gericht om de verblijfsduur van bezoekers te verlengen. Door de bezoekers kennis te laten maken met het monumentale moois van Alkmaar, worden bezoekers verleid om langer te blijven of om terug te komen in de kaasstad. Bijvoorbeeld om te winkelen.'

Data, tijden & locaties

Elke week wordt een ander monument uitgelicht.


- 22 juli: Hofje van Splinter


- 29 juli: Volksbadhuis


- 5 augustus: Kruithuis


- 12 augustus: Hofje van Paling en van Foreest


- 19 augustus: St. Laurentiuskerk

De rondleidingen starten om 12.00 uur, 13.15 uur en 14.30 uur op het Waagplein en duren ongeveer 60 minuten. Voor de rondleiding wordt een bijdrage gevraagd van ¤ 4,95 pp (kinderen: ¤ 3,50). De rondleiding wordt in meerdere talen gegeven. Om 12.00 uur in het Nederlands en Duits, om 13.15 uur in het Nederlands en Engels en om 14.30 uur in het Nederlands en Duits. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV op het Waagplein en te bestellen via www.vvvalkmaar.nl, in de webshop.

Loop mee met de wethouder!

Om de eerste Living History monumentenroute van dit seizoen goed te starten loopt wethouder Victor Kloos mee naar het hofje van Splinter. U bent van harte uitgenodigd om bij de start van de route op het Waagplein aanwezig te zijn.