Watersportverbond - KNWV

22ste editie Friese Elfstedenweek te water

woensdag 29 juni 2011

Motorboten, sloepen en kanovaarders verzamelen zich 23 en 24 juli in de Prinsentuin te Leeuwarden om deel te nemen aan de 22ste Elfstedentocht te water. Op maandag 25 juli zal gedeputeerde Jannewietske de Vries âs morgens het startschot geven door middel van het afschieten van het kanon van het Fries Statenjacht de âFrisoâ.

In totaal doen er 125 motorboten en sloepen en 200 kanovaarders mee aan de tocht. Gezegd kan worden dat het van het totaal aantal aangemelde deelnemers 75 procent van buiten Friesland afkomstig is. Zo zijn er deelnemers uit Duitsland, België, Oostenrijk en Australië.

Drukte in de Prinsentuin
Het evenement biedt de gelegenheid om de deelnemers te laten genieten van de prachtige meren, kanalen en vaarten die Friesland rijk is. Het initiatief van de tour komt van Watersportvereniging de Meeuwen, die sinds 1946 om de drie jaar het evenement organiseert. Het belooft een gezellige drukte te worden. De Prinsentuin dient dit weekend niet alleen als startplaats voor de Elfstedentocht, gelijktijdig wordt ook het evenement âDe Boat Giet Oanâ gehouden waarbij 170 oude
bedrijfsvaartuigen tezamen komen.

Vaarroutes
De deelnemers zullen in totaal zes dagen onderweg zijn. In de steden waar overnacht wordt door de deelnemers zullen tal van activiteiten georganiseerd worden.

De trajecten zijn:
Maandag 25 juli: van Leeuwarden via Sneek naar IJlst
Dinsdag 26 juli: van IJlst via Sloten naar Hindeloopen
en Stavoren
Woensdag 27 juli: van Stavoren via Workum naar Bolsward
Donderdag 28 juli: van Bolsward via Harlingen naar Franeker Vrijdag 29 juli: van Franeker naar Dokkum
Zaterdag 30 juli: van Dokkum naar finish in Leeuwarden