Gemeente Zwolle

Zwolle tijdelijke fietsenstalling in stadshart

Zwolle heeft er vanaf zaterdag 23 juli 2011 negentig fietsparkeerplaatsen bij op een toplocatie in de stad. Op het Grote Kerkplein, een van de mooiste pleinen van de Overijsselse hoofdstad, komt vanaf die dag elke zaterdag een tijdelijke fietsenstalling. De stalling kan een antwoord zijn op de parkeeroverlast die fietsen in het Zwolse stadshart soms opleveren.

De gratis stalling in het hartje van de stad biedt binnenstadbezoekers die op de fiets komen de kans om pal bij de binnenstadwinkels riant te parkeren.

De nieuwe `mobiele' fietsenstalling kan bij gebleken succes al tijdens de proefperiode zonder problemen uitgebreid worden met meer plekken. De stalling ligt op een steenworp afstand van de Grote Markt, de Luttekestraat, Diezerstraat, de Melkmarkt en de Oude Vismarkt.

Maatwerk

Zwolle werkt volop aan de bereikbaarheid van de binnenstad. Wethouder Rene de Heer: "Of bezoekers nu met de auto komen, met het openbaar vervoer komen of op de fiets - Zwolle wil haar gasten zo gastvrij en comfortabel mogelijk ontvangen."

"Daar hoort ook maatwerk bij als het om parkeren gaat. Dus voldoende stallingsruimte op de plek waar de fietser dat wil, en op de tijdstippen dat het nodig is. Veel centraler dan op het Grote Kerkplein kan je geen riante stalling kwijt in onze binnenstad. Wie zuinig is op zijn fiets en op onze binnenstad probeert 'm een keer uit!"

Overlast

De stalling betreft een proef: door op de drukste winkeldag van de week extra stallingruimte in het stadshart aan te bieden, kan de overlast door geparkeerde fietsen op de hoek van de Oude Vismarkt/Grote Markt/Diezerstraat afnemen.

De daar geparkeerde fietsen belemmeren de toegankelijkheid van deze locatie, fietsen vallen om, raken beschadigd of staan ingebouwd tussen andere fietsen en de plek oogt geregeld slordig. Bij (inspraak)bijeenkomsten rondom de ontwikkeling van de Zwolse binnenstad wordt door binnenstadbewoners en -gebruikers ook regelmatig gewezen op de fietsoverlast op deze locatie.

De gemeente zal gedurende de eerste maand van de proef dan ook nadrukkelijk op deze plek fietsers wijzen op de riante, (fiets)veilige stalling iets verderop op het Grote Kerkplein.

De nieuwe gratis (onbewaakte) stalling is geopend op zaterdagen van 9.00-17.00 uur.

Ontwikkelprogramma

Sinds 2004 werkt Zwolle binnen het Ontwikkelingsprogramma voor de Binnenstad aan een stadshart waar het goed verblijven, winkelen, werken en wonen is. Samen met de partners in de stad werkt de gemeente inmiddels aan een actualisering van het programma. Diverse thema's komen daarin aan bod zoals economie, parkeren en bereikbaarheid. Zwolle gastvrije stad vormt daarin de rode draad.

Dit sluit prima aan op de ambitie van Zwolle om haar inwoners en bezoekers een van de beste binnensteden van het land te bieden. Het ontwikkelingsprogramma geeft inzicht in welke projecten er tot 2020 in de binnenstad op stapel staan en wanneer deze uitgevoerd worden.

Uitgangspunt daarbij is dat het een toekomstbestendig en flexibel programma is dat - indien nodig - ruimte biedt aan tussentijdse bijstelling. Naar verwachting neemt de gemeenteraad hierover komend najaar een besluit.

Het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad is ook de basis voor het op te stellen bestemmingsplan beschermd stadsgezicht.