Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 236 JA
Datum: 20 juli 2011

Ontwerp-Programma van Eisen vanaf 23 juli 2011 ter inzage

Openbaar vervoer Noord en Zuidwest Fryslân, Leeuwarden en Schiermonnikoog verandert eind 2012

Gedeputeerde Staten van Fryslân besteden het openbaar vervoer in Noord en Zuidwest Fryslân, Leeuwarden en op Schiermonnikoog opnieuw aan. Daarvoor heeft de provincie een Programma van Eisen gemaakt. Het is een ontwerpprogramma, dat te vinden is op www.fryslan.nl/ov. Belangstellenden kunnen tot 8 september 2011 reageren. Gemeenten in het gebied en reizigersorganisatie ROCOV Fryslân doen dat bijvoorbeeld ook. Insprekers krijgen antwoord op hun reactie in een zogenoemde reactienota. Ook deze nota wordt openbaar gemaakt.

In het ontwerp-Programma van Eisen zijn eisen en wensen opgenomen waaraan de vervoerder van het gebied minimaal moet voldoen. Die omvatten het gehele openbaar vervoer in het gebied: van materieel en toegankelijkheid tot sociale veiligheid, OV-chipkaart en reisinformatie. Bussen moeten qua emissienormen voldoen aan de EEV-norm (o.a. lage fijnstof- en CO2-uitstoot). Dit is momenteel de strengste milieunorm qua uitstoot van bussen. Busfabrikanten kunnen daar op grote schaal bussen voor leveren. Hieronder vallen onder andere aardgas- en groengasbussen, maar ook de schoonste dieselbussen.

In haar offerte moet de vervoerder een dienstregeling voor het eerste jaar aanbieden. In het ontwerp-Programma van Eisen staan ook de busroutes en wordt aangegeven hoe vaak bussen moeten rijden. Er is daarbij sprake van een basispakket en een pluspakket. In het basispakket zitten in ieder geval de buslijnen die passagiers trekken. Buslijnen die geen of heel weinig passagiers trekken, zitten niet in het basispakket. Die lijnen zijn ook duur. De provincie betaalt liever niet voor lege of bijna lege bussen. Daarom vraagt de provincie aan de vervoerbedrijven om creatief te zijn en met betaalbare oplossingen te komen voor een goed openbaar vervoernetwerk in het hele gebied.

In een gebied waar geen reguliere buslijn wordt aangeboden, is het vervoerbedrijf verplicht de Opstapper-bus (IOV) aan te bieden. In het ontwerp-Programma van Eisen staat nu dat de vervoerbedrijven daar mee kunnen experimenteren. Bijvoorbeeld door de Opstapper te combineren met ander vervoer, zoals het WMO-vervoer. Verschillende gemeenten hebben al gezegd in zo'n bundeling van vervoer geïnteresseerd te zijn.

In oktober 2011 stellen Gedeputeerde Staten het definitieve programma van eisen vast. Vervoerbedrijven lezen hierin, kort gezegd, welke eisen de provincie minimaal stelt aan het busvervoer in de genoemde gebieden. De provincie vraagt vervoerbedrijven vervolgens om een offerte. In april wordt de concessie aan een vervoerder gegund. Deze vervoerder zal vanaf 9 december 2012 zijn bussen in Noord en Zuidwest Fryslân, Leeuwarden en op Schiermonnikoog laten rijden.


---- --



Provincie Friesland