Gemeente Harenkarspel


Open dag op kasteelterrein t Huys te Nuwendore

Het kasteelterrein t Huys te Nuwendore (Nuwendoorn) bij Eenigenburg is officieel geopend en weer toegankelijk voor publiek. Op 23 juli vindt er een feestelijke publieksdag plaats.

Gedeputeerde Elvira Sweet heeft op 6 juli de openingshandeling verricht samen met de burgemeester van Harenkarspel, Evert Vermeer. Aansluitend overhandigde mevrouw Sweet de sleutel van de toren aan het museum Surmerhuizen, dat de openstelling van de toren gaat verzorgen.

Rijksmonument met geschiedenis
t Huys te Nuwendore is een van de dwangburchten die in opdracht van Floris V zijn gebouwd. Na de dood van Floris V is het kasteel verwoest. Het kasteel is weer opgebouwd, maar door een dijkdoorbraak in 1370 verdween het opnieuw. Pas in 1946 werd het kasteel weer ontdekt. Dat wil zeggen: de fundamenten werden gevonden. In de jaren 60 is het terrein door de toenmalige Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek archeologisch onderzocht en het geheel werd tot Rijksmonument verklaard. Vervolgens zijn de fundamenten met beton afgedekt. In de jaren 80 is het eigendom overgegaan naar de provincie Noord-Holland. In 2005 heeft de architect Paul van Vliet (eveneens architect van kasteel Huis ter Haar) een ontwerp gemaakt voor het terrein. In 2009 is de daadwerkelijke restauratie begonnen. De werkzaamheden zijn voor een groot deel uitgevoerd door jongeren van Herstelling Den Helder en Amsterdam. De provincie heeft de restauratie uit laten voeren omdat het terrein grote historische waarde heeft.

Publieksdag op 23 juli
Tijdens de publieksdag op zaterdag 23 juli is iedereen van harte welkom om het kasteelterrein te bezoeken. Deze dag staat in het teken van de beleving van het gebied rond 1300 na Chr. Daarnaast is het mogelijk een bezoek te brengen aan museum Surmerhuizen om de kasteelvondsten van t Huys te Nuwendore te bezichtigen.

Het programma:
Vanaf 11.00 uur (doorlopend programma)

* De Troubadours spelen muziek en laten samen met de Compagnie van Brederode de 13e eeuw herleven.

Bezoekers kunnen boogschieten, kijken naar het bewerken van wol en eten proeven dat vers uit de pannen komt. De Compagnie van Brederode en De Lepelaar koken met vergeten groenten uit de regio.


* Fototentoonstelling van het kasteelterrein Van opgraving tot nu.


* Presentatie over de geschiedenis van de omgeving door de Stichting Regionale Archeologie Gheestmanambocht.

11.00 uur en 13.00 uur: Rondleiding

12.00 uur en 14.00 uur: Wandeling in de sporen van Floris V met Frans Diederik over de Westfriese Omringdijk naar Museum Surmerhuizen waar een tentoonstelling is ingericht met de mooiste vondsten van het kasteel.

13.30 uur en 15.30 uur: Wandeling over de Westfriese Omringdijk met Willem Messchaert naar de kerk van Eenigenburg die op een terp is gebouwd.

17.00 uur: Afsluiting

Achtergrondinformatie geschiedenis t Huys te Nuwendore

Willem II
Het verhaal over kasteelterrein de Nuwendoorn start bij Willem II. Deze koning werd in 1246 gekroond tot Roomse Koning. De opstandige Westfriezen waren hem een doorn in het oog. Hij bouwde een aantal dwangburchten nabij Alkmaar als uitvalsbasis om het gebied te veroveren. In januari 1256 gaat Willem II de aanval in. Gekleed in harnas, gaat hij zijn troepen vooruit, de aanval tegemoet. Echter, hij was zo zwaar bepakt dat hij bij Hoogwoud door het ijs zakte. De Westfriezen hebben hem om het leven gebracht en de aanval werd afgeblazen.

Floris V
Toen zijn zoon Floris V na 16 jaar de macht van zijn vader had overgenomen, besloot deze om het werk van zijn vader af te maken. Hij bouwde nog een aantal dwangburchten op strategische plekken langs de Westfriese Omringdijk. De Nuwendoorn was daar n van. Vervolgens ging hij in de aanval en vond de resten van zijn vader, die hij in Middelburg herbegroef. Floris overmeesterde de Westfriezen. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het afmaken en onderhoud van de Westfriese Omringdijk. Het kasteel de Nuwendoorn heeft hij nooit af gezien, aangezien Floris in 1296 door edelen bij Muiderberg is vermoord.

Na de dood van Floris kwamen de Westfriezen in opstand en hebben het kasteel verwoest. De Henegouwse opvolgers hebben met harde hand de opstand neergeslagen bij Vroone (nu Sint Pancras) en het kasteel weer opgebouwd. Lang heeft het kasteel niet bestaan, want bij een dijkdoorbraak in 1370 is het verdwenen.

Lang verborgen
Tot 1946 wist niemand waar de Nuwendoorn lag. Nadat de fundamenten waren gevonden is het in de jaren 60 door de toenmalige Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek archeologisch onderzocht. Het terrein is toen tot Rijksmonument verklaard. Vervolgens zijn de fundamenten met beton afgedekt en in de jaren 80 is het eigendom overgegaan naar de provincie Noord-Holland. Het werd toen gebruikt als heemtuin. Eind jaren 90 lag het terrein er zeer slecht bij. Met de flora en fauna ging het daarentegen prima, maar er was niets meer te zien van het kasteel. Daarnaast tastten de wortels de fundamenten aan. In 2005 is door de architect Paul van Vliet (eveneens architect van kasteel Huis ter Haar) een ontwerp gemaakt voor het terrein dat voldeed aan een aantal randvoorwaarden. De fundamenten moesten behouden worden en het ontwerp moest duidelijk een hedendaagse toevoeging zijn. Daarnaast had de provincie als eis dat het terrein voor publiek toegankelijk moest zijn en dat het duidelijk beleefbaar moest zijn, ook vanaf de Westfriese Omringdijk. Ook moest er voldoende ruimte komen voor flora en fauna. Tenslotte lag er de wens om het project te gebruiken als werkgelegenheidsproject.

In 2006 hebben Provinciale Staten besloten om het terrein vanuit programma Sociaal Culturele Infrastructuur binnen de reserve UNA een bedrag van 500.000 euro te reserveren voor het uitvoeren van het plan van Paul van Vliet. Vervolgens ging het plan in besluitvormingsprocedure en is archeologisch onderzocht. Ook konden de fundamenten goed worden onderzocht toen de schop in de grond kon. In 2009 is daadwerkelijk begonnen aan de restauratie, die voor een groot deel is uitgevoerd door jongeren van Herstelling Den Helder. De bruggen zijn gemaakt door Herstelling Amsterdam.

Open voor publiek
Deze zomer is het terrein dus klaar om voor publiek open te stellen. Het terrein wordt vanaf de Westfriese Omringdijk vrij toegankelijk voor publiek. Het nabijgelegen museum Surmerhuizen, gaat het sleutelbeheer doen van het terrein en de uitkijktoren openstellen voor publiek op momenten dat zij open zijn. Daarnaast kunnen zij op verzoek rondleidingen verzorgen op het terrein.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600