Rijksvoorlichtingsdienst

22 juli 2011

Rauwe rucolakiemen en mosterdkiemen eten mag weer

Rauwe rucolakiemen en mosterdkiemen eten mag weer. Minister Schippers van VWS volgt het advies van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) om deze producten weer vrij te geven. Rauwe fenegriekkiemen eten wordt nog steeds ontraden. Nederland volgt hiermee Duitsland en Engeland, die ook het advies hebben beperkt tot het afraden van eten van rauwe fenegriekkiemen.

Contact met huisarts

Consumenten die rauwe fenegriekkiemen hebben gegeten, wordt aangeraden bij de eerste tekenen van diarree contact op te nemen met de huisarts. Dat geldt ook voor mensen die in horecagelegenheden dergelijke groenten op hun bord hebben gehad.

De STEC (EHEC) bacterie kan worden gedood door groente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70 graden Celsius. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende

Noot voor redacties (