Ingezonden persbericht

Vader en zoon van Dorp volbrachten 95e Vierdaagse van Nijmegen voor Dorcas project in zuid-Soedan

Delft/Rijswijk/regio Vader en zoon van Dorp volbrachten de 95e Vierdaagse van Nijmegen voor een project voor de opleiding van vroedvrouwen in zuid-Soedan. Samen liepen vader Henk (85) en zoon Wim(57) de voor de 56e keer de internationale Vierdaagse. Henk liep 4x 30 en Wim 4x40 km
Er werd op deze week van 19-tot 22 juli 2011 tot op heden 510 euro opgehaald, waarbij de overheid dit geld bedrag verdriedubbelt!

De Vierdaagse startte dinsdag 19 juli met 42.812 deelnemers en eindigde vrijdag 22juli met de glorieuze intocht op de Via Gladiola in Nijmegen met 38.422 lopers. Dit betekent dat 4390 wandelaars de eindstreep niet haalden. Dit is een nieuw record, want nog nooit waren zo weinig uitvallers.
Dit was waarschijnlijk voornamelijk te wijten aan het redelijk goede weer en de matige temperatuur.
Er werd tijdens de Vierdaagse koud weer met veel regen voorspelt, maar op een paar kleine buitjes na, was het uitstekend wandelweer. Aan deze 95e editie van de Vierdaagse deden 71 nationaliteiten mee. De Vierdaagse begon in 1909, en werd alleen tijdens de 2e wereldoorlog niet gelopen. In 2006 werd de tocht na de eerste dag voor het eerst in de geschiedenis afgelast wegens de dood van twee deelnemers. Dit was de Universitair Radboud Medische Centrum in Nijmegen de aanleiding voor het starten van een grootschalig meerjarig onderzoek onder vierdaagse lopers. Wim deed dit jaar voor de 5e keer mee aan dit onderzoek. Zo werd er bij hem en 20 andere 40 km lopens 2x per dag bloedgeprikt, en werd iedereen voor en na de wandeling gewogen. Ook kreeg iedere deelnemer een aantal elektronische kasjes mee, die dag en nacht gedragen moesten worden.
Als beloning keer Wim na afloop van de medische staf het boek "dood van een Marsleider" een 4 daagse thriller die zich afspeelt rond de Vierdaagse van de Nijmeegse schrijver Rudy Dek.

Het project waar vader en zoon voor liepen heeft in totaal 510 euro opgebracht, het project voor de opleiding van vroedvrouwen in de provincie Rembek in zuid-Soedan wordt door de Nederlandse overheid verdriedubbelt! Volgens cijfers van de Verenigde Naties sterven in zuid-Soedan 1 op de 7 vrouwen na,tijdens en na de bevalling van hun kind. In Nederland is dit 1 op de 1000 geboren kinderen! In een cursus van 14 dagen krijgen de vrouwen de basisbeginselen over gezondheid en hygiëne uitgelegd.

Giften voor dit project kunnen nog steeds worden overgemaakt, via de Rabobank in Delft op het Verenigingsnummer van de werkgroep Delft en Haaglanden. Dit nummer is te vinden op de site http://www.dorcashulpdelft.nl e-mail: dorkashulpdelft@hotmail.coml of bel 070-415 10 13, mobiel 06-485 25 932