Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA vraagt Vlaamse noodhulp voor Hoorn van Afrika

klok 23 juli 2011

De Hoorn van Afrika wordt getroffen door een verschrikkelijke hongersnood. Die is het gevolg van de ergste droogte in zestig jaar. Tien miljoen mensen in Kenya, Ethiopië en vooral Somalië dreigen te verhongeren indien de internationale gemeenschap niet ingrijpt. Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) roept de Vlaamse regering op om meteen noodhulp vrij te maken voor deze uitzonderlijke voedselcrisis.

"Dit is het moment waarop Vlaanderen zich moet tonen als solidaire en genereuze natie", zo stelt Marc Hendrickx. "Deze hongersnood is het gevolg van catastrofale droogte waar niemand schuld aan heeft. Oplossingen op lange termijn zoals het inperken van de Afrikaanse bevolkingsgroei en versterken van de landbouw zijn nodig, maar op dit eigenste moment is directe noodhulp gewoon onmisbaar." Marc Hendrickx wijst er op dat het uitblijven van hulp ook politieke gevolgen kan hebben in de hele regio. "Een land als Kenya is economisch en politiek erg kwetsbaar. Als de instroom van vluchtelingen uit Somalië niet wordt opgevangen met buitenlandse voedselhulp dreigt ook hier een totale instorting."

Marc Hendrickx zal de Vlaamse regering rechtstreeks aanspreken met de vraag noodhulp vrij te maken. Ook stelt hij de regering voor werk te maken van een Vlaams media-evenement voor geldinzameling.

Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Marc Hendrickx E-post: marc.hendrickx@vlaamsparlement.be