KRO

KRO De Wandeling: Ex-bendelid heeft dankzij koningin Beatrix weer toekomst

Uitzenddatum: 24/07/2011

Jonathan Martinez (29) hangt als jonge jongen veel rond op straat en is lid van jeugdbendes. Uiteindelijk belandt hij in de cel, deels onschuldig. Dat vormt het begin van een ommekeer in zijn leven. Na een vrijwillig verblijf in heropvoedingsschool Glen Mills wil hij aan de slag als beveiliger. Vanwege zijn strafblad lukt dat niet, maar Jonathan zet door, ervan overtuigd dat hij is veranderd. Hij schrijft een brief van dertien kantjes aan koningin Beatrix en vraagt haar of zij hem gratie kan verlenen. In KRO De Wandeling van vrijdag 4 maart vertelt Jonathan in het Rotterdamse Zuiderpark over zijn bewogen leven.

Jonathan groeit op zonder vader in de Dominicaanse Republiek. Op zijn achtste verhuist hij met zijn moeder naar Aruba. Daar gaat het al snel mis. Hij spreekt de taal niet, komt niet mee op school en wordt gediscrimineerd. "Ik kwam op straat terecht. Daar kwam ik in contact met hangjongeren en we zwierven rond over het hele eiland. We pleegden diefstal, blowden."

Na een kort verblijf in Amerika vertrekt Jonathan met zijn moeder naar Nederland, in de hoop dat Jonathan daar een betere toekomst wacht. Maar het gaat van kwaad tot erger. In Rotterdam komt hij terecht in een jeugdbende en wordt hij geĂŻntroduceerd in de wereld van diefstal en berovingen. Als hij - deels onschuldig - in de cel belandt, ontmoet hij maatschappelijk werkster Marina Joren. Zij steunt hem en nadat zijn onschuld is bewezen, meldt hij zich met haar hulp vrijwillig aan bij Glen Mills, een heropvoedingsschool.

"Glen Mills was heel zwaar, maar het heeft me veel gebracht. Ik heb de taal geleerd, diploma's gehaald." Jonathan wil vervolgens aan de slag in de beveiliging, maar dat plan dreigt te stranden vanwege zijn verleden. Ervan overtuigd dat hij zijn leven heeft gebeterd, vraagt Jonathan koningin Beatrix om gratie. En dat lukt. Inmiddels werkt hij als beveiliger en helpt hij met zijn eigen Stichting Waarheid risicojongeren een positieve richting te geven aan hun leven. "Ik schaam me niet voor mijn verleden. Dankzij mijn verleden ben ik wie ik nu ben en heb ik dit bereikt."

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, zondag 24 juli om 09:10 uur bij de KRO op Nederland 2.